Comisia Europeană acuză șase companii norvegiene că au format un cartel pe piața somonului de Atlantic de crescătorie

Comisia Europeană acuză șase companii norvegiene că au format un cartel pe piața somonului de Atlantic de crescătorie
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

Comisia Europeană a informat producătorii norvegieni de somon Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Lerøy, Mowi și SalMar cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia cele șase firme au încălcat normele antitrust ale UE, colaborând pentru a denatura concurența pe piața vânzărilor de somon de Atlantic de crescătorie norvegian în UE, potrivit unui comunicat al executivului european.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia arată că, între 2011 și 2019, cei șase producători de somon au făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial, referitoare la prețurile de vânzare, volumele disponibile, volumele de vânzări, volumele de producție și capacitățile de producție, precum și la alți factori de stabilire a prețurilor, scrie G4Media.ro.

VIDEO Umbrărescu și-a chemat muncitorii de Ziua Națională pe Autostrada Bucureștiului CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu și-a chemat muncitorii de Ziua Națională pe Autostrada Bucureștiului

Scopul presupus al acestui presupus comportament a fost de a reduce incertitudinea normală pe piața vânzărilor la vedere de somon de Atlantic de crescătorie norvegian în UE.

Presupusul comportament anticoncurențial se referă doar la vânzările pe piața la vedere în UE, spre deosebire de vânzările bazate pe contracte pe termen lung. Vânzările la vedere sunt cele pentru care prețurile, volumele și alte condiții de vânzare sunt convenite pentru fiecare vânzare, pe baza condițiilor de piață din ziua vânzării.

Norvegia reprezintă peste jumătate din producția mondială de somon de Atlantic de crescătorie, iar UE este principalul importator al acestuia.

Comportamentul imputat se referă la vânzările de somon de Atlantic proaspăt, întreg și eviscerat, crescut în Norvegia, care reprezintă aproape 80% din totalul somonului de Atlantic de crescătorie exportat din Norvegia. Presupusul comportament nu se referă la somonul de Atlantic de crescătorie congelat sau la produse prelucrate, cum ar fi fileurile de somon, fileurile de somon sau somonul afumat.

Comisia poate impune o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală mondială a unei firme.

viewscnt
Afla mai multe despre
somon
norvegia
ue