Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins maximul ultimilor cinci ani

Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins maximul ultimilor cinci ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2020

Exporturile de vin ale Republicii Moldova, atât ca volum cât și ca valoare, au atins în 2019 cel mai ridicat nivel de după 2014, potrivit cifrelor publicate luni de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) din Republica Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, în 2019, Republica Moldova a exportat 156,6 milioane litri de vin, în creștere cu 9% (sau cu 12,607 milioane litri) față de 2018. Din volumul total, vinurile liniștite dețin o cota de 94%, cognac-uri (divinuri) și distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele 1%, scrie Agerpres.

Ca valoare, exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au ridicat la 3,086 milioane lei moldovenești, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decât în anul 2018. Vinurile liniștite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele și vinurile fortificate câte 3%.

Șoferii și controlorii STB vor începe să dea călătorilor măști sanitare CITEȘTE ȘI Șoferii și controlorii STB vor începe să dea călătorilor măști sanitare

În ceea ce privește vinurile îmbuteliate, România a continuat să fie și în 2018 o piață strategică fiind în fruntea clasamentului țărilor care importa vinuri din Republica Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât și în funcție de veniturile generate. Anul trecut, România a importat din Republica Moldova o cantitate de 6,07 milioane litri de vin îmbuteliat, ceea ce reprezintă o cotă de 13,8% din exporturile totale de vin îmbuteliat ale Republicii Moldova. Urmează, în ordine, Polonia, Federația Rusă, China și Cehia.

În 2019, vinurile moldovenești au ajuns în 67 de țări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră:Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câțiva ani, vinul din Republica Moldova a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
export
republica moldova