Ministrul japonez al Agriculturii, Taku Eto, a demisionat.
Aceasta după ce comentariile pe care le-a făcut săptămâna aceasta cu privire la orez au declanșat o furtună de critici din partea alegătorilor și a parlamentarilor.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Este o nouă provocare pentru guvernul în dificultate al prim-ministrului Shigeru Ishiba, conform Reuters.
Eto se află într-o situație dificilă de când presa a dezvăluit comentariile pe care le-a făcut la o petrecere de strângere de fonduri politice din weekend, afirmând că "nu a trebuit niciodată să cumpere orez" datorită cadourilor primite de la susținători, scrie News.ro.

Comentariul a dus la o frenezie de critici din partea alegătorilor, deja supărați pe prețul istoric ridicat al alimentului de bază din cauza unei recolte slabe și a cererii crescute din cauza boom-ului turismului.
"Am făcut o remarcă extrem de nepotrivită într-un moment în care cetățenii suferă din cauza creșterii prețurilor la orez", a declarat Eto reporterilor, după ce și-a prezentat demisia la biroul prim-ministrului.
Radiodifuzorul public NHK și alte mass-media au raportat că fostul ministru al mediului Shinjiro Koizumi îl va înlocui.
Dublarea prețului orezului față de acum un an a devenit o preocupare majoră pentru alegătorii japonezi, obișnuiți de mult timp cu ani de deflație și care suferă din cauza salariilor încă scăzute ajustate la inflație.
Guvernul a luat măsuri începând cu luna martie pentru a controla prețurile, eliberând orez din stocurile sale de urgență, însă măsurile au avut un impact redus.
Datele de luni au arătat că prețurile cu amănuntul au crescut din nou în săptămâna care s-a încheiat la 11 mai, după ce au scăzut pentru prima dată în 18 săptămâni. Acest lucru a determinat din ce în ce mai mult comercianții cu amănuntul și consumatorii să caute orez străin, mai ieftin.
Atacându-l pe Eto pentru tonul său surd și pe Ishiba pentru refuzul inițial de a-l demite, partidele de opoziție au convenit să ia în considerare depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva ministrului Agriculturii.

”Îmi asum întreaga responsabilitate pentru această numire”, a declarat Ishiba reporterilor după ce a acceptat demisia lui Eto. El a adăugat că nu a luat încă o decizie cu privire la succesorul lui Eto.
Rețelele de socializare s-au umplut de comentarii furioase la adresa lui Eto și a lui Ishiba, un utilizator răspunzând ”atunci demisia”, referindu-se la scuzele premierului pentru numirea lui Eto în această funcție.
Plecarea lui Eto amenință influența deja fragilă a lui Ishiba asupra puterii înainte de alegerile cheie pentru camera superioară din iulie. Partidul său Liberal Democrat și partenerul său de coaliție, Komeito, și-au pierdut majoritatea în camera inferioară, mai puternică, în cadrul alegerilor anticipate pe care Ishiba le-a convocat în octombrie, la scurt timp după preluarea mandatului.
Demisia lui Eto este prima din cabinetul lui Ishiba, excluzând miniștrii care și-au pierdut locurile în acele alegeri.
”Demisia ministrului Eto era inevitabilă din momentul în care a avut loc gafa”, a declarat Hiroshi Shiratori, profesor de științe politice la Universitatea Hosei din Tokyo.
”Decizia de a-l înlocui abia după ce cinci partide de opoziție și-au planificat moțiunea de cenzură a fost prea lentă, expunând lipsa de leadership a premierului Ishiba”, a adăugat acesta.
Un sondaj de opinie realizat duminică de Kyodo News a arătat că sprijinul pentru Ishiba a scăzut la un nivel record de 27,4%, aproape nouă din zece alegători fiind nemulțumiți de răspunsul guvernului la creșterea prețurilor la orez.