Bulgaria insistă pentru construirea de noi poduri peste Dunăre, dar se confruntă cu o rezistență din partea României.
Este mesajul transmis de vicepremierul bulgar și ministru al Transporturilor și Comunicațiilor, Grozdan Karadjov, în fața Comisiei parlamentare pentru transporturi, conform BGNES.
Reamintim că România cere la rândul său Bulgariei să drgheze Dunărea astfel încât să permită transportul fluvial, arată Rador.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

„Noi vrem să avem propriile noastre treceri peste Dunăre și singurul obstacol de până acum este, de fapt, România”, a fost categoric Karadjov.
El a subliniat că fluviul Dunărea a devenit un adevărat coșmar în materie de transporturi pentru Bulgaria. „Și aici nu voi ascunde, să nu fim complet diplomați, că politica de descurajare îndelungată – de zeci de ani – a României de a nu permite noi poduri peste Dunăre joacă și ea un rol în transformarea acestui lucru într-un coșmar pentru transporturi”, a adăugat el.
Bulgaria continuă să insiste pentru cinci puncte/locuri de trecere a Dunării, a reamintit ministrul, precizând că a susținut această poziție și în fața comisarului european Apostolos Tzitzikostas.
„În celelalte țări de-a lungul Dunării există câte un pod cam la fiecare 70 de kilometri și nu este normal ca o persoană din Lom să fie nevoită să parcurgă 100 de kilometri în direcția Ruse sau Vidin, și apoi încă 100 de kilometri, doar pentru a sta la câteva sute de metri de casa sa de pe celălalt mal”, a subliniat Karadjov.
El a adăugat că acest lucru este deosebit de nefiresc în state care sunt membre ale Uniunii Europene.

Karadjov a mai anunțat că Tzitzikostas a organizat o întâlnire la Luxemburg pe 4 iunie, la care să participe reprezentanți ai Bulgariei, României și Greciei, pentru a discuta despre trecerea fluviului Dunărea.
„Din păcate, România a respins propunerea”, a subliniat el, sugerând că acest lucru ar putea fi cauzat de alegerile din România.
Situația este similară și legat de liniile de feribot. Potrivit spuselor ministrului, feribotul de lângă Ruse nu a fost autorizat de partea română deja de doi ani.
„La toate întâlnirile bilaterale pe care le-am avut, am insistat ca românii să permită operarea feribotului cel puțin pe durata lucrărilor de reparație de la pod. Pentru noi, până în prezent, nu există nicio evoluție în acest sens. Nu există nicio evoluție nici în proiectul pentru al treilea pod pe Dunăre”, a subliniat Karadjov.
Vicepremierul bulgar și-a exprimat speranța că instituțiile europene, precum și cele din Bulgaria și Grecia, își vor intensifica presiunea asupra acestei probleme, „deoarece nu este posibil ca în secolul XXI un obstacol natural să fie transformat într-o problemă socială și economică de o asemenea amploare”.