Nou înființata companie de stat Carpatica Feroviar a cumpărat activele esențiale ale CFR Marfă, cele necesare desfășurării activității de bază, și va putea angaja și salariații acesteia, astfel că eventuala insolvență va afecta doar vechea societate CFR Marfă, rămasă cu o parte din datoriile istorice și cu active neesențiale, mecanism agreat cu Comisia Europeană, potrivit CITR.
Recent a fost anunțat că CFR Marfă estimează pierderi de 4 milioane lei pentru acest an, la venituri totale de 820,16 milioane lei, arată un proiect de Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al companiei, publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Documentul arată că societatea se pregătește să intre în insolvență în acest an, după ce, timp de cinci ani, s-a aflat în procedură de concordat preventiv până la data de 12 martie 2025. Plățile restante sunt estimate la 3,11 miliarde lei la finalul acestui an.
“Este la latitudinea companiei dacă-și va cere sau nu insolvența, dar dacă aceasta va fi propusă, va fi nu pentru că un proces a dat greș, ci pentru că a fost un proces care s-a desfășurat până aici și de aici mai departe cele două companii trebuie să meargă pe drumul natural al fiecăreia.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Din punctul meu de vedere, deși procesul a durat cinci ani, scopul nostru în acest concordat s-a realizat: activitatea de bază se va desfășura într-un mod sustenabil, pe noua companie de stat.”, a declarat pentru Profit.ro Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO-ul CITR, companie desemnată în anul 2020 administrator concordatar în cadrul procedurii de concordat preventiv în care a intrat atunci operatorul național de transport feroviar de marfă.
În urmă cu 5 ani, Comisia Europeană a constatat că CFR Marfă a primit un ajutor de stat incompatibil în valoare de 570 de milioane de euro din partea României, prin anularea unor datorii și neîncasarea altor sume de la companie.

Tot atunci, CITR a fost desemnat de către instanță administrator concordatar provizoriu, pentru a coordona restructurarea operatorului feroviar, în baza unui plan de redresare care urma inițial să fie aplicat în termen de 2 ani, sub protecția oferită CFR Marfă de procedura concordatului. Procedurile au durat însă 5 ani, și s-au încheiat în martie 2025, după stabilirea unor pași agreați cu Comisia Europeană și în condițiile în care oricum legislația nu permitea o nouă prelungire a concordatului.
“A fost un proces complex, nu foarte vizibil, pornit de la nevoi de redresare venite din 2 arii distincte: performanța comercială a acestei companii, capacitatea ei de a exista într-un context economic concurențial, respectiv reglementările concurențiale la nivel european, unde CFR Marfă a făcut obiectul unei analize, având în vedere datoriile mari acumulate către CFR Infrastructură și datoriile fiscale. Procesul acesta a fost menit să ajungem la o soluție care să nu fie considerată de către CE, din nou, o încălcare a legislației și să intrăm într-o spirală negativă”, explică acum CEO-ul CITR.
Una dintre soluțiile propuse, și implementate încă din perioada concordatului, a fost vânzarea unor active neesențiale pentru activitatea de bază a CFR Marfă, cu fondurile obținute astfel fiind stinse o parte din datorii.

Totodată, o nouă companie de stat, Carpatica Feroviar, a fost înființată și capitalizată la începutul anului, cumpărând ulterior activele de bază ale CFR Marfă. Și aceste sume au stins parțial datoriile istorice.
“În urma transferului, vorbim de un cadru nou pentru relansarea acestei activități, care de acum înainte trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația națională și internațională și având acest scop primordial, de a duce compania într-o zonă de performanță. Ultimii ani au dovedit că un operator național este esențial, iar timpul a fost necesar pentru a pune toate piesele în acest puzzle”, mai spune Paul-Dieter Cîrlănaru.
În decembrie 2024, Guvernul pregătea alocarea a 1,52 miliarde lei pentru operațiunea prin care Carpatica Feroviar urma să preia de la CFR Marfă activele necesare pentru desfășurarea activității, resectiv locomotive, vagoane, terenuri și clădiri necesare mentenanței și reparației materialului rulant.
Cea mai mare parte a sumei, 1,48 miliarde lei, urma să fie transferată ANAF pentru acoperirea ajutorului de stat acordat CFR Marfă și datoriilor bugetare ale acesteia, alte fonduri având ca destinație cheltuielile curente și salariile pentru primele 5 luni de funcționare a Carpatica Feroviar.
În octombrie 2024, Guvernul a aprobat, prin hotărâre, înființarea companiei Carpatica Feroviar, aptă ”pentru deservirea nevoilor de apărare ale țării”, inclusiv pe fondul problemelor cu care se confruntă CFR Marfă, operațiune anunțată de Profit.ro ca pregătită din 2022.