Chiar dacă producătorii europeni au investit destul de mult în propulsia PHEV, care asigură un compromis între motorizarea cu baterii cu încărcare la priză și autonomia extinsă, chinezii au reușit să preia conducerea pe acest segment fără prea mari eforturi, relevă datele analizate de Profit.ro.
Modelul plug-in hybrid BYD Seal U DM-i a fost în luna martie cel mai vândut automobil din Europa cu acest tip de propulsie, depășind modelele populare ale segmentului din ultimii ani, de la Volkswagen, Ford sau Toyota.
Segmentul PHEV a reușit să revină pe un trend crescător în acest an, chiar dacă în 2024 înregstra un ritm mai scăzut al vânzărilor, în comparație cu motorizările full-hybrid.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

În momentul de față, cele mai vândut automobile cu propulsie electric-benzină cu încărcare la priză (plug-in hybrid) din Europa sunt VW Tiguan, VW XC60 și Ford Kuga, dar vânzările foarte bune ale lui BYD Seal U din luna martie au împins acest model pe locul 4 în clasamentul vânzărilor pe primul trimestru al acestui an și au transformat acest model într-un competitor periculos pentru mărcile din Europa.
Segmentul PHEV a înregistrat în primele trei luni ale anului o creștere de 5,3 procente, cu un total de 256.266 mașini vândute, cu peste 13.000 mai multe decât în urmă cu un an, luna martie aducând un avans de peste 20% și un volum de 107.500 unități.
Creșterea a fost susținută în cea mai mare parte de BYD Seal U, care a avut 10.700 de unități înmatriculate în primul trimestru, un volum cu care s-a apropiat deja de Ford Kuga. În martie, Seal U a înmatriculat peste 6.200 de unități și a depășit inclusiv fostul lider al pieței PHEV, Volvo XC60, care rămâne pentru moment pe primul loc în subsegmentul premium al acestui tip de propulsie.

Principalul rival al chinezilor va fin în acest an, după toate cifrele din acest moment, VW Tiguan, un model care are creșteri foarte mari ale vânzărilor, după ce constructorul german a lansat noua propulsie actualizată (eHybrid), care oferă o creștere a autonomiei pur electrice până la 128 de kilometri.
Cu aproape 15.000 de vehicule vândute în primele trei luni din 2025, Tiguan e-Hybrid a reușit să depășească Volvo XC60, cu circa 1000 de vehicule, având o creștere foarte mare de peste 300%.
În același timp, Ford Kuga PHEV continuă să fie extrem de popular, ca urmare a prețului său foarte bun combinat cu nivelul de echipare ridicat în raport cu competitorii săi. Cu un total de aproximativ 12.000 de unități înmatriculate, Kuga a avut în acest început de an o creștere de 10%, care îl păstrează în topul vânzărilor PHEV.
Celelalte modele populare din 2025 au fost Toyota C-HR, care ar de asemenea o ascensiune foarte mare după lansarea pe piața europeană, apropiindu-se de pragul de 10.000 de unități, apoi Cupr Formentor, care utilizează același sistem de propulsie de la VW, cu 8.500 de unități, BMW X1, BMW Serie 5, Hyundai Tucson și Skoda Kodiaq.
Din datele analizate de Profit.ro se vede foarte clar dominația grupului VW, fiind unul dintre constructorii europeni care au investit masiv în propulsia plug-in. În același timp, grupuri mari precum Renault sau Stellantis lipsesc din aceste clasament al vânzărilor pentru că ofertele lor pe segmentul PHEV sunt zero sau foarte mici.

Mașinile cu motorizare PHEV se confruntă în acest an cu noi reguli privind măsurătorile emisiilor de CO2, care constau, în principiu, în scenarii diferite de rulare și încărcare, astfel încât să reproducă cât mai fidel modul de utilizare din viața reală.
Un studiu al Comisiei Europene a arătat că emisiile (și implicit consumul de carburant) al mașinilor PHEV este mult mai mare decât cel din declarațiile producătorilor, ca urmare a faptului că utilizatorii încarcă mult mai rar bateriile decât fusese estimat oficial.
Răspunsul producătorilor a fost unul rapid, prin echiparea cu baterii mai mari, care reușesc să ofere emisii la fel de mici ca până acum și să reușească să vândă noile mașini cu încărcare la priză în volume mai mari.
O scădere a vânzărilor de motorizări PHEV s-a întregistrat în primul trimestru pe subsegmentul premium, unde mașini ca Mercedes GLC sau BMW Serie 3 au pierdut masiv clienți, cu procente de două cifre: -47% Mercedes și -46% BMW.
Chinezii de la BYD au luat o decizie strategică în acest an prin accelerarea vânzărilor de mașini hibride și PHEV, în detrimentul celor electrice, ca urmare a introducerii tarifelor vamale care penalizează mașinile importate din China, cu propulsie electrică, cu până la 35,5%.

Până la găsirea unei soluții care să compenseze aceste tarife, chinezii preferă să se impună pe piață cu modelele hibride, iar BYD este, indiscutabil, liderul segmentului PHEV, din punct de vedere al tehnologiei și raportului preț/calitate. Modelul BYD Seal U DM-i are o baterie de 18,3 kWh, care îi permite să ruleze pur electric 70 km, o valoare nu foarte mare, dar suficientă pentru deplasări urbane.
Prețul de 48.000 de euro este competitiv, însă, în fața principalilor rivali europeni, având în vedere că dimensiunile acestui model îl plasează în segmentul superior.