Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătește o serie de măsuri pentru creșterea rolului intermediarilor în distribuirea polițelor de asigurare, dimensiunea actuală a rețelei de distribuție, atât cantitativ, cât și calitativ, fiind insuficientă pentru piața locală, a declarat pentru Profit.ro Sorin Mititelu, vicepreședinte al instituției.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB este undeva sub 2%, iar în Vest se situează între 6-8%, plus că PIB-ul țărilor respective este mai mare. Oricare ar fi factorii macro, rămâne de rezolvat o problemă simplă: cum facem ca produsul de asigurare să ajungă la câți mai mulți clienți? Dacă nu ajunge produsul, nu ai nici oportunitatea încheierii unui contract de asigurare", spune Mititelu.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Distribuția în domeniul asigurărilor este realizată prin mai multe canale, dominantă fiind intermedierea prin oameni - brokeri, agenți și asistenți în brokeraj.
"Prin urmare, dacă avem dominantă distribuția prin oameni, se pune în discuție numărul acestora și, printr-o analiză comparativă, putem spune în mod clar că avem prea puțini oameni în zona distribuției. Avem circa 50.000 de persoane certificate, adică persoane care au urmat niște cursuri și au avut un examen, și pot intra în contract cu un asigurător pentru a distribui produse de asigurare.
Din cele aproape 50.000 de persoane certificate, active sunt undeva spre 30.000 de persoane. Raportat la dimensiunea pieței noastre, la populația României și comparând cu alte piețe din zona Europei Centrale și de Est, putem spune că avem o forță de distribuție la o treime din nivelul țărilor similare României.
Deci, este o problemă de cantitativă, dar și una calitativă, în sensul că în momentul de față avem un sistem prin care, în baza aceleiași certificări, aceleiași autorizări, oricare dintre intermediari poate distribui orice produs. La prima vedere pare bine, dar în realitate nu este stimulată profesionalizarea intermediarilor și efectul este că apare și o competiție între intermediari, care nu a condus la favorizarea celor care furnizează servicii de calitate superioară și produse de asigurare mai complexe", a afirmat Mititelu.

El a adăugat că ASF vrea să actualizeze norma privind distribuția în asigurări.
"Ne dorim să asigurăm o tipologie de intermediari mai variată, mai multe categorii de intermediari. Va fi introdusă noțiunea de multiagent. În prezent, potrivit normei, un intermediar nou poate distribui produsul unui asigurător atunci când produsul este pe o anumită clasă de risc. Distribuția prin agent a două polițe emise de doi asigurători pe aceeași clasă de risc nu este posibilă, conform normei în vigoare. În schimb, un broker poate prezenta unui client două polițe pe același risc. O astfel de măsură ar rezolva în bună parte problema intermediarilor mici", a arătat vicepreședintele ASF.
Potrivit legislației, brokerul reprezintă clientul, în timp ce agentul reprezintă asigurătorul.
"În prezent, nu există o graniță clară unde se oprește responsabilitatea brokerului în relația cu asigurătorul și, ca efect, nu prea vedem servicii care să fie în beneficiul clientului. Mai sunt și intermediarii auxiliari. Produsul PAD, spre exemplu, poate fi vândut de companiile de utilități, cum ar fi cele de telefonie", a mai spus Mititelu.

Reprezentantul ASF vrea și profesionalizarea forței de distribuție, mai ales pe polițele complexe, unde va fi nevoie mai multe cursuri de specializare cu certificarea aferentă.
"Astfel, un intermediar va putea să-și creeze dimensiunea necesară a portofoliului de clienți care să-i genereze veniturile necesare pentru a funcționa. Practic, din comisionul obținut din intermedierea polițelor trebuie asigurat salariul necesar acoperirii cheltuielilor lunare. Din 50.000 de agenți, unii au și alte locuri de muncă, vând polițe ocazional", a arătat șeful sectorului Asigurări - Reasigurări din cadrul ASF.
El a adăugat că introducerea mai multor tipologii de agenți și profesionalizarea forței de distribuție va fi pusă în practică în acest an.
"În partea a doua a anului 2026 vom vedea primele semne", a mai spus Mititelu.
În 2024, valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurătorii români și sucursale (asigurări generale și de viață) s-a situat la 16,12 miliarde lei, în creștere cu circa 10%, pe fondul creșterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurările generale: +10% și asigurările de viață: +19%) față de anul precedent.
Companiile de brokeraj au distribuit anul trecut circa 69% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurătorii români și sucursale.
Luând în calcul doar primele distribuite pentru societățile autorizate în România, gradul de distribuție a fost tot 69% (81% pentru asigurări generale, respectiv 14% pentru asigurări de viață).
Mai multe detalii despre piața asigurărilor și industria brokerajului AICI.