Cotațiile petrolului european Brent și american WTI au scăzut fiecare cu aproape 4% luni dimineață, la 55, respectiv 59 dolari pe baril, în deschiderea piețelor asiatice. Este o tendință anticipată de analiști încă din weekend, pe fondul pe fondul deciziei țărilor exportatoare de petrol (OPEC+) de a accelera creșterea producției și în iunie, ceea ce a alimentat temerile privind un posibil excedent global de ofertă. Până în luna noiembrie, ar putea fi introduși pe piață până la 2,2 milioane de barili pe zi (peste 2% din consumul global zilnic).
Această decizie a șocat piața care a determinat cotațiile petrolului să coboare la cel mai scăzut de după 9 aprilie, deși specialiștii cred că ar putea scădea și mai mult în următoarele zile, până la cele mai mici cotații din ultimii patru ani. Principalul motiv al deciziei vine dintr-o dispută internă – Arabia Saudită, liderul OPEC+, vrea să pedepsească anumite țări membre, cum ar fi Irakul și Kazahstanul, pentru că au produs mai mult decât s-a stabilit în interiorul grupului, arată BiziDay.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În acest mod, Arabia Saudită forțează creșterea rapidă a producției pentru a pune presiune asupra acestora, chiar dacă prețul petrolului scade temporar și afectează toate țările exportatoare, explică analiștii. În plus, au existat presiuni și din partea lui Donald Trump pentru majorarea producției. În plus, veniturile Rusiei din exporturile de petrol s-ar putea diminua și mai mult, până la -24%, mai ales pe fondul sancțiunilor impuse de UE și SUA.