Decizia Stellantis de a echipa modelul electric Fiat 500 cu motor cu combustie hibrid merge mai departe, pentru a oferi o alternativă cumpărătorilor care nu sunt pregătiți pentru a trece la propulsia electrică. Uzina din Mirafiori, din Italia, a început deja producția de pre-serie pentru a testa liniile de fabricație.
A doua generație a modelului Fiat 500 a fost concepută ca un automobil complet electric și se încadra în planurile inițiale ale Stellantis de trecere cu toate mărcile la propulsia complet electrică.
Schimbarea de atitudine a piețelor europene în fața electricelor și scăderile de vânzări, în premieră, în 2024, au determinat compania italiană să caute soluții și să se adapteze.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Anul trecut, Fiat a luat decizia de a dezvolta o versiune hibridă a lui 500, cu care să răspundă cererii din piață, iar proiectul se apropie de final.
Uzina din Mirafiori, Torino, a mărcii Fiat se pregătește să înceapă producția de serie în toamna acestui an, potrivit informațiilor transmise de Stellantis, dar până atunci în fabrică a început deja producția de pre-serie, care are ca scop testele specifice de uzină.

Constructorul italian de automobile menționează că este „un moment crucial în procesul de industrializare a modelului a cărui producție este pe cale să înceapă până la sfârșitul anului”, subliniind că țintește luna noiembrie.
Motorizarea care va fi introdusă pe Fiat 500 va fi una clasică pentru gama Stellantis, pe care o regăsim și pe alte modele ale mărcilor din portofoliu, respectiv un mild-hybrid de 1.0 litri, care a avut nevoie de unele modificări ale caroseriei, inclusiv introducerea unei grile de aer care să permită răcirea motorului.

Generația anterioară a lui Fiat 500 a fost scoasă din producție în urmă cu aproximativ un an, din cauza imposibilității de actualizare a echipamentelor electronice ale mașinii astfel încât să respecte legislația europeană. Fiat nu și-a mai făcut planuri până anul trecut pentru un nou model cu combustie, în Europa, bazându-se pe creșterea pieței de electrice.
Fiat 500e a vândut tot mai puține mașini, după ce multă vreme a fost un best-seller al segmentului. Principalul motiv a fost scăderea interesului europenilor pentru acest tip de propulsie, însă un factor decisiv a fost și apariția competiției extrem de puternice, inclusiv din rândul propriilor mărci ale Stellantis.

În 2024, Fiat 500 e a vândut aproximativ 30.000 de unități, după ce în 2023 vânzările depășeau 62.000 de exemplare, iar în primul trimestru al lui 2025, vânzările lui 500e au atins numai 4.000 de exemplare, mai puțin de jumătate față de cele aproape 10.000 din perioada similară din 2024.
Pentru Fiat a fost o veritabilă catastrofă, pentru că modelul 500 rămăsese singura garanție a succesului, în absența altor modele în gamă, după oprirea vechiului 500, care vindea peste 100.000 de automobile anual.

La sfârșitul anului trecut, compania italiană a fost nevoită să oprească producția în uzina din Mirafiori, din cauza absenței comenzilor, atmosfera din uzină fiind la acel moment una de disperare, după cum relata presa din Italia.

În acest moment, viitorul Fiat 500 Hybrid este singura speranță pentru miile de muncitori din fabrică și pentru marcă în sine.
