Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
ARF informează că, în perioada 23 - 25 aprilie 2025, o delegație a reprezentanților autorității s-a deplasat în Polonia, la unitatea de producție Pesa din orașul Bydgoszcz, pentru efectuarea recepției preliminare aferent contractului privind achiziția a 62 de rame electrice de scurt parcurs.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
''În cadrul acestei deplasări, delegații ARF au efectuat o inspecție vizuală în care au fost prezentate următoarele etape ale producției, și anume: recepția ramelor boghiurilor, montarea ușilor exterioare, a scaunelor pentru pasageri și a echipamentelor pe șasiu ale primei rame electrice RE-R1 care va fi expediată în România.
Responsabilii ARF au recepționat ramele boghiurilor, modelul final, modul de amplasare și montare al scaunelor și, totodată, a fost constatată furnizarea tuturor scaunelor necesare echipării acestei rame electrice'', au notat reprezentanții ARF.

În aceste condiții, s-a stabilit ca dată estimativă pentru livrarea în România a primei rame electrice regionale ziua de 31 mai 2025, în vederea certificării, omologării și autorizării și punerii ei pe piață de către ARF.

Valoarea totală a proiectului depășește 2,777 miliarde lei (echivalentul a 561,278 milioane de euro), finanțarea fiind asigurată prin Fondul pentru Modernizare (fonduri europene nerambursabile), iar cofinanțarea de la bugetul de stat, după cum urmează: valoarea asigurată din Fondul pentru Modernizare - 2,327 miliarde lei (470,247 milioane de euro); valoarea asigurată de beneficiar - 450,448 milioane de lei (91,031 milioane de euro), din care 438,189 milioane de lei TVA.