Grindeanu, după semnarea contractului pentru construcția primului lot al Drumului Expres Arad-Oradea: E o cursă contra cronometru, România să nu piardă oportunitatea de a face parte din culoarul Nord-Sud, cel mai scurt și cel mai convenabil economic

Auto/Transporturi   
Grindeanu, după semnarea contractului pentru construcția primului lot al Drumului Expres Arad-Oradea: E o cursă contra cronometru, România să nu piardă oportunitatea de a face parte din culoarul Nord-Sud, cel mai scurt și cel mai convenabil economic

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, după semnarea contractului pentru construcția primului lot al Drumului Expres Arad-Oradea, că este o cursă contra cronometru, iar România nu trebuie să nu piardă oportunitatea de a face parte din culoarul Nord-Sud, cel mai scurt și cel mai convenabil economic.

Ministrul Transporturilor a declarat într-o conferință de presă că a considerat important de când a venit în această funcție acest proiect, pentru că Arad-Oradea continuat cu autostrada Arad-Timișoara de la Timișoara în jos spre Moravița, urmând să se facă legătura cu Belgradul este veriga lipsă în a face cel mai scurt drum din Nordul Europei în Sudul Europei, adică de la Marea Baltică, Gdansk- Varsovia vine până la granița cu Slovacia trecând Munții Tatra, în Ungaria Debrețen, Oradea- Arad- Timișoara -Moravița, Belgrad -Salonic. Dacă vă uitați pe hartă, este cel mai scurt drum Nord-Sud. Noi trebuie să ne mișcăm foarte repede din acest punct de vedere, fiindcă, altfel,  există rute alternative, e adevărat mai lungi, dar există, care unele dintre ele pot să ocolească România, ceea ce nu ar fi în avantajul nostru”, a spus ministrul.

FOTO Modernizarea canalelor Dunăre Marea Neagră și Poarta Albă - Midia-Năvodari mai așteaptă. Estimată la peste 1,2 miliarde de lei, licitația a fost anulată CITEȘTE ȘI FOTO Modernizarea canalelor Dunăre Marea Neagră și Poarta Albă - Midia-Năvodari mai așteaptă. Estimată la peste 1,2 miliarde de lei, licitația a fost anulată

Grindeanu a precizat că este primul contract care se poate semna astfel încât România să nu piardă această oportunitate de a face parte din acest culoar Nord-Sud, culoarul cel mai scurt și cel mai convenabil economic, scrie News.ro.

”E o cursă contra cronometru, dacă pot să spun așa, pe care eu sper ca noi, ca țară, să o câștigăm”, a subliniat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a mai spus că pe Timișoara-Moravița se așteaptă de la colegii de la CNAIR ca undeva în câteva săptămâni să avem câștigătorii, cel puțin pe unul din aceste loturi, astfel încât să se poată intra în faza de atribuire și pe cele două loturi de la Timișoara-Moravița, urmând să se intre în faza de execuție.

VIDEO&FOTO UMB ridică grinzile peste DN2 CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO UMB ridică grinzile peste DN2

Contractul pentru construcția primului lot al Drumului Expres Arad-Oradea a fost semnat astăzi, între CNAIR și o Asociere de constructori români și ucraineni.

Potrivit ministerului, acest contract are o valoare de 2,32 miliarde de lei (fără TVA), o perioadă de execuție a lucrărilor (FIDIC roșu) de 24 de luni și este finanțat prin Programul Transport 2021-2027.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Pe traseul acestui lot, în lungime de 33,7 km, vor fi construite inclusiv:
 
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
- un pasaj (727 metri) peste calea ferată și DC77;
- două parcări (fiecare prevăzută cu 3 stații de incarcare pentru autoturismele electrice);
- un Nod rutier care asigură conexiunea cu drumul de legătură Centura Oradea-A3,
- un Nod rutier la intersecția cu drumul comunal 77 ( DC77);
- un Nod rutier în zona localității Gepiu (la intersecția cu DN79);
- un Nod rutier în zona localității Salonta (la intersecția cu DJ 795).
 
Contractul prevede și construcția drumului de legatură cu DN 79 (Salonta), care va avea o lungime de 5,3 km.
Drumul expres Arad-Oradea are o lungime totală de 120,47 km și este compus din 3 loturi:
 
- Lotul 1 (33,7 km) la care se adaugă drumul de legatură (5,3 km) cu DN 79 (Salonta).
- Lotul 2 (39,7 km) la care se adaugă drumul de legatura pana la granita cu Ungaria (10 km).
- Lotul 3 (47,07 km) la care se adaugă Drumul de legatură (2,9 km) cu zona industrială Arad Vest.
 
Acest nou drum expres va face parte din coridorul european strategic Via Carpathia care va asigura legătura rutieră dintre Marea Baltică-Marea Neagră și Marea Mediterană.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul transporturilor
sorin grindeanu