Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.
Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%, scrie Agerpres.

În ceea ce privește transportul feroviar de mărfuri, volumul mărfurilor a înregistrat o scădere cu 18,5% față de trimestrul I 2024, consemnându-se creștere doar la tranzit, cu 47,7%. Au fost transportate 9,034 milioane tone mărfuri, din care 79,9% în transport național.
Ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile cocs, produse rafinate din petrol (26,5%) și cărbune și lignit; țiței și gaze naturale (21,4%). În ceea ce privește parcursul mărfurilor, 36% din total este diviziunea cocs, produse rafinate din petrol și 9,4% metale de bază; produse fabricate din metal, cu excepția mașinilor și a echipamentelor.
INS subliniază că majoritatea indicatorilor tehnico-economici de utilizare a parcului de vehicule în transportul feroviar au înregistrat o evoluție negativă comparativ cu trimestrul I 2024, o dinamică pozitivă înregistrând doar următorii indicatori: timpul mediu de rulaj al vagoanelor de marfă (zile) - creștere cu 23,5%; viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) - creștere cu 1,4%.

Evoluții negative față de trimestrul au fost înregistrate la: parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (km/zi) - scădere cu 30,4%; vagoane încărcate intrate din străinătate (mii vagoane) - scădere cu 17,5%; parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi) - scădere cu 14,9%; vagoane încărcate pe rețeaua CFR (mii vagoane) - scădere cu 11,1%; parcursul automotoarelor (mii automotoare-km) - scădere cu 5,6%; viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h)- scădere cu 2,5%; greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren) - scădere cu 2,1% etc.