Planul de restructurare Nissan: închiderea uzinei din Barcelona, eliminarea a 15 modele din gamă și ieșirea din Coreea de Sud

Planul de restructurare Nissan: închiderea uzinei din Barcelona, eliminarea a 15 modele din gamă și ieșirea din Coreea de Sud
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 28 mai 2020

Nissan a anunțat oficial că va închide uzina din Barcelona, în cadrul planului său pe patru ani de restructurare a activităților companiei și de creștere a profitabilității până în 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Odată cu rezultatele financiare pentru luna martie și finalul anului fiscal 2019-2020, Nissan a prezentat un plan ambițios de restructurare a business-ului, care cuprinde o amplă reducere de costuri, închidere a facilităților neprofitabile, revizuirea portofoliului global de vehicule.

Printre cele mai radicale măsuri se numără închiderea uzinei din Barcelona, în care astăzi sunt produse mai multe vehicule ale alianței Renault Nissan Mitsubishi, reducerea numărului de vehicule la maxim 55, de la 69, restrângerea producției la 5,4 milioane anual, cu 20%, și depășirea pragului de 80% a capacităților de producție.

Reducerea costurilor fixe cu peste 300 miliarde yeni, consolidarea producției din SUA, închiderea uzinei din Indonesia și o corectă împărțire a facilităților de producție cu partenerii din alianță, sunt obiective ale CEO-ului Makoto Uchida, anunțate astăzi.

Urmând distribuția activității pe principiul „leader-follower” în cadrul alianței, Nissan se va concentra pe piețele din Japonia, China și America de Nord și menținerea business-ului la un nivel corespunzător în Europa, America de Sud și Asia de Sud Est. Nissan va ieși, de asemenea, din Coreea de Sud, va opri marca Datsun în Rusia și va înceta anumite operațiuni în regiuena ASEAN.

Compania japoneză se va concentra la nivel global pe segmentele C și D, pe vehicule electrice, pe mașini sport și va lansa 12 noi modele în următoarele 18 luni. Numărul de vehicule electrice prognozate să fie vândute în următorii doi ani se ridică la 1 milion de unități.

FOTO BMW a revărsat un val de noutăți într-o singură zi: Serie 5, Serie 6 GT, Mini Countryman și X2 PHEV CITEȘTE ȘI FOTO BMW a revărsat un val de noutăți într-o singură zi: Serie 5, Serie 6 GT, Mini Countryman și X2 PHEV

Uzina din Barcelona este o mare lovitură pentru industria Spaniei, guvernul spaniol anunțând că vor fi eliminate 2.800 de locuri de muncă. Chiar dacă pentru companie închiderea aduce cheltuieli de circa 1 miliard de euro, reducerile de costuri pe termen mediu sunt mult mai mari. Producția vehicuelelor va fi relocată, respectiv pick-up-urile Navara și Alaskan vor fi produse în Africa de sud, iar utilitarele vor fi preluate de uzina Renault din Maubeuge.

Cu o zi înainte, reprezentanții Alianței Renault Nissan Mitsubishi au anunțat planul de remodelare a activității, cu o împărțire a zonelor de influență pe mărci și o creștere a colaborării în zona de dezvoltare și producție.

Rezultatele financiare și de vânzări ale Nissan pentru anul fiscal încheiat la 31 martie arată o scădere de 14,6% a veniturilor, la aproape 9.900 miliarde yeni, cu o pierdere netă de 671 miliarde yeni, față de un profit de 319 miliarde în anul anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
inchidere fabrica barcelona
restructurare nissan
alianta renault nissan