Producția fabricilor din China a încetinit în aprilie, dar a arătat o surprinzătoare reziliență, un semn că măsurile guvernamentale de sprijin au atenuat impactul războiului comercial cu SUA, care amenință să deraieze avansul celei de-a doua economii mondiale, transmite agenția de știri Reuters.
Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică (NBS), producția industrială a crescut în ritm anual cu 6,1% în aprilie, încetinind de la un avans de 7,7% în martie, dar peste creșterea de 5,5% previzionată de analiștii intervievați de Reuters.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
„Reziliența din aprilie este parțial rezultatul sprijinului fiscal masiv”, a apreciat Tianchen Xu, economist la Economist Intelligence Unit, referindu-se la cheltuielile guvernamentale majore, scrie Agerpres.
Și datele publicate recent privind exporturile au fost peste așteptări, iar economiștii au spus că acestea au fost sprijinite de redirecționarea livrărilor, iar țările au cumpărat mai multe produse din China, pe fondul reorientării comerțului global, după taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump.
Totuși, datele de luni arată șocul taxelor vamale americane și măsurile de retorsiune adoptate de Beijing, a declarat Xu, adăugând că, „în pofida creșterii rapide din domeniul industrial, valoarea exporturilor aproape a stagnat”.

„Comerțul exterior al Chinei a depășit dificultățile și a menținut un avans solid, demonstrând reziliența puternică și competitivitatea internațională”. De-escaladarea tensiunilor comerciale ar fi în beneficiul creșterii comerțului și a redresării economiei mondiale, a afirmat Fu Linghui, purtător de cuvânt al NBS.
Dar economiștii avertizează că abordarea imprevizibilă a administrației Trump ar putea continua să afecteze economiei chineză orientată spre export.
Sectorul imobiliar încă nu arată semne de revenire, prețurile locuințelor stagnează, iar investițiile în acest domeniu scad.
Vânzările cu amănuntul au crescut cu 5,1% în aprilie, după un avans de 5,9% în martie, dar sub creșterea de 5,5% previzionată de analiștii intervievați de Reuters.
De asemenea, măsurile adoptate de Guvern pentru majorarea cheltuielilor gospodăriilor au dus la o creștere de 38,8% a vânzărilor de electrocasnice.
Separat, datele NBS arată că rata șomajului a scăzut la 5,1% în aprilie, de la 5,2% în martie, deși unele fabrici dependente de exporturile către SUA și-au trimis angajații acasă.
În primul trimestru din 2025, economia Chinei a crescut cu 5,4%, depășind previziunile. Autoritățile se așteaptă anul acesta la un avans de aproximativ 5%, în pofida tensiunilor comerciale.