Cifrele privind producția uzinei Ford din România arată o nouă scădere a volumului de vehicule asamblate, în pofida faptului că, undeva în intervalul ianuarie – februarie, a intrat pe liniile de fabricație modelul electric Puma Gen-E. Este posibil ca Ford să regleze proporția de mașini cu combustie la ritmul mașinilor electrice, pentru a evita plata de amenzi către UE.
Datele Ford Otosan referitoare la producția uzinei din Craiova arată o scădere de -21% pe primele 4 luni pentru modelul Puma și o creștere de 16 procente pentru Courier, în timp ce producția totală a uzinei pe întregul interval a scăzut cu 9,7%.
În luna aprilie, Ford Otosan Craiova a produs 17.692 de autovehicule, ceea ce înseamnă un declin destul de mare, -23,81%, față de aprilie 2024, cu o scădere și mai mare, -26,53%, pentru modelul Puma, care a totalizat 11.099 unități, și una de -18,75% pentru cele două modele LCV, Transit Courier și Tourneo Courier, care au contabilizat 6.593 de unități. Oficial, motivele nu sunt cunoscute, dar ele pot fi cumulul a doi factori. Unul este cererea în scădere pentru modelul Puma în Europa, având în vedere concurența extrem de mare pe segmentul B-SUV și vechimea de 4 – 5 ani a acestui model. Al doilea este probabil strategia posibilă a mărcii, din punct de vedere al emisiilor de CO2, în raport cu țintele stabilite de Comisia Europeană. Asta înseamnă că, pentru a atinge un procent de aproximativ 25% din vânzări cu propulsia electrică, este nevoie să stimuleze vânzările – și implicit producția - de mașini electrice.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
În acest moment, uzina din Craiova a produs peste 10.000 de automobile electrice Puma Gen-E, ceea ce înseamnă că vorbim despre aproximativ un sfert din producția Puma, care s-a ridicat la 31.462 unități în acest an (ianuarie – aprilie), potrivit datelor consultate de Profit.ro. Nu este publică data exactă la care a început producția lui Gen-E într-un ritm susținut, dar la momentul startului livrărilor, în martie, erau deja produse câteva sute, poate chiar mii de automobile electrice.

În ceea ce privește familia Courier, aceasta are o situație ceva mai bună, pentru că volumul realizat la Craiova a fost de 31.462 unități, în creștere față de anul trecut, semn că piața de vehicule comerciale ușoare menține o cerere ridicată pentru acest model, în variantele sale de pasageri sau de marfă. Acesta are de asemenea și versiuni electrice produse la Craiova, dar nu există informații despre ponderea acestora.
Uzina de automobile din Craiova, deținută de Ford Otosan, a înregistrat în 2024 un record de producție, cu peste 250.000 de vehicule asamblate, în condițiile în care uzina a fost extinsă pentru a putea produce peste 270.000 de vehicule, într-o primă fază, capacitate care a crescut, ulterior, până la 300.000 de unități, în urma unor noi investiții. Odată cu intrarea în producție a modelului Puma electric, în secția de motoare a fost instalată și o unitate de asamblare a bateriilor, cu celule care sunt produse în Ungaria de SK On și trimise în România.