Stația spațială chineză în construcție va primi primul echipaj

Stația spațială chineză în construcție va primi primul echipaj
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2021

La mai mult de patru ani de la ultima misiune cu echipaj, China se pregătește să trimită primii trei astronauți către stația spațială în construcție, anunță AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un context de tensiune cu Occidentul, reușita misiunii este o chestiune de prestigiu pentru Beijing, care se pregătește să sărbătorească pe 1 iulie centenarul Partidului Comunist Chinez (PCC), scrie News.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Potrivit ultimelor previziuni, joi vehiculul spațial Shenzhou-12, propulsat de o rachetă Longue-Marche 2F, ar trebui să decoleze de la baza Jiuquan, în deșertul Gobi (nord-vest).

Obiectivul său: să ajungă pe Tianhe ("Armonia cerurilor"), singurul modul din stația deja aflată în spațiu. Centrul de control și locul unde vor rămâne astronauții a fost plasat la sfârșitul lui aprilie pe orbita terestră joasă (la 350-390 de kilometri altitudine).

Cei trei astronauți vor rămâne în spațiu trei luni, o perioadă record pentru China. Precedenta misiune cu echipaj de la sfârșitul anului 2016,  Shenzhou-11, nu a durat decât 33 de zile.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

"Scopul astronauților va fi de a face în așa fel încât noua lor casă din spațiu să fie echipată și pregătită de lucru", a rezumat Jonathan McDowell, astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru astrofizică din SUA.

"Obiectivul misiunii este înainte de toate practic. Ea nu va fi revoluționară în conținut".

În trei luni, astronauții vor fi activi: întreținere, instalarea materialului, ieșiri în spațiu, pregătirea misiunilor de construcție care vor urma și a sejururilor viitoarelor echipaje.

"Pe scurt, multe sarcini minuțioase și complexe", a subliniat Chen Lan, analist pe site-ul GoTaikonauts.com. Pentru el, Shenzhou-12 prezintă "numeroase provocări" pentru un echipaj care "va trebui să se familiarizeze foarte repede cu echipamentele" noi.

"Este o nouă stație, riscul este deci ca un sistem major să eșueze. Dar cred că totul va decurge bine", a spus McDowell.     

Numită în engleză CSS (pentru "Stația Spațială Chineză") și în chineză Tiangong ("Palatul Celest"), stația, odată terminată, va semăna ca dimensiune cu fosta stație sovietică Mir (1986-2001). Durata a de viață va fi de cel puțin 10 ani.

Misiunea Shenzhou-12 constituie a treia lansare din 11 care vor fi necesare pentru construirea stației între 2021 și 2022. Patru misiuni cu echipaj sunt prevăzute în total.

Un loc pentru o călătorie în spațiu cu Jeff Bezos, vândut cu 28 de milioane de dolari la licitație CITEȘTE ȘI Un loc pentru o călătorie în spațiu cu Jeff Bezos, vândut cu 28 de milioane de dolari la licitație

Femei vor participa la misiunile următoare, a indicat Yang Liwei, primul chinez în spațiu din istorie în 2003 și cel mai înalt responsabil al programului spațial cu echipaj. Dacă astronauți străini, în special europeni, ar putea să ajungă pe CSS, probabilitatea ca unul american să ajungă aici este slabă: o lege americană interzice NASA orice legătură cu China.

China a devenit în mai a doua țară din lume, după SUA, care a trimis pe Marte un mic robot - numit "Zhurong".

În viitor, Beijingul vrea să trimită oameni pe Lunp (către anul 2030) și să construiască acolo o bază împreună cu Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
stație spațiala
china