Circulația rutieră va fi oficial deschisă astăzi pe podul peste râul Buzău, inclusiv pe sensurile giratorii de descărcare în DN2B, în zona Buzău Est.
Cu o lungime de 1,36 kilometri, podul face parte din lotul 1 Buzău – Vadu Pașii al Autostrăzii A7 și reprezintă un punct strategic pentru conectarea regiunii Moldovei cu restul țării. Proiectul a fost realizat de asocierea condusă de UMB, iar valoarea contractului depășește 689 milioane de lei fără TVA.

Deși lucrările, realizate de UMB, au presupus soluții tehnice complexe și au fost parcurse provocări logistice, structura finală corespunde cerințelor de siguranță și funcționalitate, arată sursa citată.
Mai jos Video nocturn, premieră, Pod peste Buzău:
Video Ștef

Odată cu deschiderea podului, circulația va fi permisă și pe nodul rutier Buzău Est, care asigură legătura cu DN2B spre Brăila, parte din rețeaua strategică de transport.

Deschiderea acestei infrastructuri va permite redirecționarea traficului de tranzit de pe podul Mărăcineni și centura nordică a municipiului Buzău, contribuind direct la fluidizarea circulației și creșterea siguranței rutiere într-una dintre cele mai intens circulate zone ale județului.

Este cel mai lung pod al Autostrăzii Moldovei A7, parte a Lotului 1 din tronsonul Buzău-Focșani, în lungime de 4.6 km, cel care traversează râul Buzău la est de municipiul Buzău.

Acest nou segment va permite utilizarea integrală a kilometrilor de autostradă finalizați deja la sfârșitul anului trecut pe tronsonul Buzău-Focșani Lot 1.
Cu o lungime totală de 1360 de metri, acest pod va asigura o legătură la profil de autostradă între Vadu Pașii și Buzău Est.
Podul se ridică la peste 30 de metri deasupra albiei majore a râului Buzău, fiind susținut de 21 de pile, iar cea mai mare deschidere atinge 70 de metri.
Autostrada Moldova A7 este prima autostradă a României pentru care a început integral execuția (13 loturi, 320 km), iar, la final, va lega Moldova de Muntenia și prin infrastructură rutieră.
Foarte recent, echipele CESTRIN au venit pe teren pentru efectuarea determinărilor tehnice la Podul de la Vadu Pașii de pe A7, unul dintre cele mai lungi din țară.
Luna trecută a fost relatat că lucrările la podul peste râul Buzău, aflat pe tronsonul 1 al Autostrăzii A7 (lotul Buzău – Vadu Pașii), continuă în ritm susținut.
Peste 250 de muncitori și aproximativ 30 de utilaje sunt implicate în finalizarea acestei structuri, care va deveni al doilea cel mai lung pod din România.

Pe Calea 1 (Buzău – Vadu Pașii) se așterne ultimul strat de asfalt – cel de uzură – și se montează panouri fonoabsorbante.
Pe Calea 2 (Vadu Pașii – Buzău) se lucrează intens la montarea panourilor fonoabsorbante, parapetelor, consolelor pentru iluminat, hidroizolații și rigole carosabile.

Constructorul român Umbrărescu a adus peste 200 de muncitori pe șantierul Lotului 1 Buzău-Vadu Pașii al Autostrăzii Moldova, a fost relatat anterior.
Conform celor mai recente date raportate pe site-ul oficial CESTRIN, progresul fizic al loturilor monitorizate este următorul:
Focșani – Bacău Lot 1: 37%, termen: septembrie 2025
Focșani – Bacău Lot 2: 36%, termen: noiembrie 2025
Focșani – Bacău Lot 3: 20%, termen: noiembrie 2025
Bacău – Pașcani Lot 1: 27%, termen: noiembrie 2025
Bacău – Pașcani Lot 2: 23%, termen: noiembrie 2025
Bacău – Pașcani Lot 3: 26,7%, termen: noiembrie 2025
În acest moment, constructorul pare să concentreze forțele pe Focșani - Bacău Loturile 1 și 2, în vederea deschiderii autostrăzii pentru a ocoli Municipiul Adjud, dar și pe Bacău - Pașcani Lotul 2, în vederea deschiderii autostrăzii pentru a ocoli Municipiul Roman, a fost relatat recent.

Progresul real din teren este, în multe cazuri, mai avansat decât cel raportat oficial, datorită ritmului accelerat al lucrărilor.
Autostrada Moldovei A7 este prima autostradă a României aflată integral în execuție, pe toți cei 320 km, 13 din 13 loturi, iar la final, va lega Moldova de Muntenia și prin infrastructură rutieră.
Autostrada Moldovei A7 are aproape 440 km de la Ploiești și până la Siret, la granița cu Ucraina.

De la Ploiești până la Pașcani, circa 320 de km, a fost prinsă pe finanțare PNRR.
De la Buzău până la Pașcani Autostrada A7 are același constructor – compania românească UMB.