Societatea care emite polițe de asigurare obligatorie a locuinței, PAID, va avea un program de reasigurare la 1,4 miliarde de euro, de la 1,37 miliarde de euro, care va intra în vigoare de la 15 iulie, a declarat pentru Profit.ro directorul general adjunct al asigurătorului, Cosmin Tudor.
Capacitatea programului de reasigurare al companiei a crescut în fiecare an pe fondul majorării portofoliului de polițe PAD. Spre exemplu, PAID a anunțat, în 2018, că a majorat capacitatea program de reasigurare de la 900 la 920 milioane de euro. La finele acelui an, numărul de polițe PAD în vigoare se situa la 1,702 milioane.
La finele anului trecut, portofoliul PAID număra 2,342 milioane de polițe în vigoare.
Cu un capital social de 193,42 milioane de lei, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a fost înființată în septembrie 2009.
Cei mai mari acționari ai companiei sunt Groupama și Allianz Țiriac Unit Asigurări (fostă Gothaer România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social.
Generali România are o participație de 11%, la fel și ABC Insurance, în timp ce Signal Iduna Asigurări (fosta Ergo Asigurări), Euroins (în faliment), Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.
Profit.ro a anunțat, în octombrie 2024, că Infinity Capital (fostul SIF Oltenia), direct sau prin vehiculul Gravity Capital Investments, controlează 26% din acțiunile PAID, după ce a preluat titlurile deținute de Astra Asigurări, Carpatica Asig și City Insurance, pentru care a plătit aproape 37,50 milioane de lei.
Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.
În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 50 lei, respectiv 130 lei, echivalentul în lei la momentul plății.
Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. În practică, însă, amenzile nu sunt aplicate, primarii nedorind să își nemulțumească alegătorii cu astfel de acțiuni.