VIDEO Nissan a dezvoltat un rover lunar pentru agenția spațială japoneză

VIDEO Nissan a dezvoltat un rover lunar pentru agenția spațială japoneză
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 4 dec 2021

Nissan a prezentat cel mai avangardist vehicul pe care l-a creat vreodată, un rover lunar, sub forma unui prototip pe care l-a dezvoltat împreună cu Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Centrul de cercetare al JAXA (Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia) în cadrul Space Exploration Innovation Hub Center, care are ca obiectiv dezvoltarea de tehnologii pentru explorarea spațiului, a derulat în ultimul an un proiect special, în care partener a fost Nissan Motor. Acesta a avut un scop precis, acela de a crea un rover lunar controlabil de la distanță. Caracteristicile vehiculului, așa cum au fost definite ele la momentul startului proiectului, urmăreau rularea pe suprafețele acoperite cu praf lunar, stânci și teren deregulat, dar în același timp să aibă o eficiență maximă din punct de vedre energetic, dat fiind faptul că resursele de energie pe care se bazează un astfel de vehicul sunt limitate.

Cei de la Nissan au plecat în dezvoltarea noului vehicul bazându-se pe tehnologiile existente în companie: cele utilizate pentru controlul motorului, regăsite de exemplu pe a doua generație Leaf, dar și cele de control al tracțiunii, folosite sub numele e-4ORCE, pe noul Ariya, un SUV de asemenea electric. Acesta din urmă se remarcă prin controlul individual al fiecărei roți, în funcție de teren și de necesitățile de aderență.

Evoluția tehnologiei de la care au plecat cercetările a condus la o îmbunătățire a sistemului e4ORCE, pentru rularea pe suprafețe cu nisip și alte condiții dificile. Pierderea aderenței în nisip urmată de îngroparea roții, cunoscută de cei care au încercat să conducă pe plajă, a fost o provocare pentru inginerii Nissan, care au căutat soluții pentru a minimiza rotația în cazul unei suprafețe similare cu nisipul.

FOTO Dacia trece la noul logo pe toată gama. Cum arată Duster, Jogger și Sandero cu noile sigle CITEȘTE ȘI FOTO Dacia trece la noul logo pe toată gama. Cum arată Duster, Jogger și Sandero cu noile sigle

„JAXA vrea să aplice rezultatele cercetărilor în misiunile viitoare de explorare a spațiului. Colaborăm cu companii, universități și institute de cercetare pe proiecte care sunt fezabile și au potențial pentru comercializare și inovare. Prin derularea cercetărilor cu Nissan, care are experiență în tehnologii electrificate, sperăm să aplicăm dezcoperirile noastre în dezvoltarea de rovere lunare de înaltă performanță”, a explicat Ikkoh Funaki, directorul JAXA.

Tehnologia e-4ORCE utilizată de Nissan pe noul model Ariya permite controlul foarte bun al punților datorită existenței a două motoare electrice, cuplul fiecăruia fiind urmărit separat pentru a oferi tracțiunea necesară în timpul accelerării. De asemenea, la decelerarea, atunci când intervine procesul de recuperare a energiei, fiecare dintre motoare este ajustat individual, în funcție de situație. Sistemul e-4ORCE controlează de asemenea și vibrațiile caroseriei în timpul frânării.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan rover lunar
agentia spatiala japoneza
nissan ariya