20 de ani de ENGIE în România – din ce în ce mai electric și mai verde

Energie   
20 de ani de ENGIE în România – din ce în ce mai electric și mai verde

Grupul ENGIE aniversează anul acesta două decenii de activitate continuă în industria energetică din România, perioadă în care și-a extins, dezvoltat și diversificat permanent activitatea.

ENGIE Romania s-a transformat progresiv dintr-o companie specializată exclusiv în distribuția și furnizarea de gaze naturale într-un jucător-cheie și pe segmentele pieței de energie electrică, în principal regenerabilă, devenind un adevărat facilitator al tranziției energetice și al decarbonării sectorului.

Compania a obținut licență de furnizor de energie electrică în România în anul 2008. Inițial, operațiunile de furnizare de energie ale ENGIE Romania au avut drept țintă doar clienții business, activitatea fiind extinsă ulterior și către consumatorii casnici.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot atunci, ENGIE Romania a intrat și pe segmentul serviciilor de eficiență energetică pentru gospodării.

Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ENGIE Romania a ajuns în prezent al cincilea furnizor de electricitate din țară în funcție de cantitățile vândute în regim concurențial clienților finali, cu cotă de piață de peste 5%.

Pentru gospodăriile populației și asociațiile de proprietari din blocuri, ENGIE are oferta de furnizare de energie Ampero Verde Online, cu prețuri finale (ce includ toate tarifele și taxele aplicabile) între 1,407 și 1,489 lei/kWh, în funcție de zona de rețea unde se află locul de consum al clientului. Energia furnizată provine 100% din surse locale regenerabile.

Începând cu anul 2011, ENGIE a început investițiile în producția locală de energie electrică regenerabilă. Primele proiecte au fost finalizate și puse în funcțiune în anul 2013, ele constând în două parcuri eoliene, cu amplasamente în județele Brăila, la Gemenele (47,5 MW) și Galați, la Băleni (50 MW).

A urmat, în 2020, achiziția centralei electrice fotovoltaice Cristuru din Harghita, de 9,3 MW.

În 2021, ENGIE a cumpărat parcul fotovoltaic Nenciulești din județul Teleorman, cu putere instalată de 5,5 MW.

O altă tranzacție ″regenerabilă″ a avut loc în 2022, când compania a preluat parcul fotovoltaic Stâlpu din județul Buzău, de 5,6 MW.

Parcul fotovoltaic Frumușeni din județul Arad, cu putere de 3,4 MW, a fost cumpărat de ENGIE Romania în 2023.

Investițiile în active regenerabile au continuat și în 2023, când compania a început lucrările de construire a parcului fotovoltaic Ariceștii Rahtivani din județul Prahova. Unitatea de producție de energie solară, cu capacitate instalată de 37,5 MW, a fost finalizată și pusă în funcțiune în iunie 2025.

Tot în 2023, au început lucrările de construire a parcului fotovoltaic de 9,3 MW de la Gemenele din județul Brăila, finalizate în toamna anului trecut. În conjuncție cu parcul eolian de 47,5 MW funcțional acolo din 2013, ansamblul a devenit una dintre cele mai mari centrale hibride de energie regenerabilă din România.

În 2024, ENGIE a achiziționat parcul eolian Chirnogeni din județul Constanța, de 76 MW, iar anul acesta – parcul eolian Mereni, de 54 MW, tot din Constanța.

Astfel, în timp, în urma unor investiții de peste 320 milioane euro, atât în proiecte greenfield, cât și în achiziții, ENGIE și-a dezvoltat un portofoliu de producție de energie regenerabilă cu putere instalată însumată de 248 MW, constând în 3 parcuri eoliene (178 MW) și 6 parcuri fotovoltaice (70 MW).

Obiectivul companiei pe acest segment este să ajungă la o capacitate regenerabilă instalată de 1.000 MW până în 2030.

ENGIE este și unul dintre pionierii locali ai contractelor de vânzare de energie în avans pe termen lung (între 7 și 15 ani) către marii consumatori industriali, așa numitele Power Purchase Agreement (PPA). PPA-urile protejează față de riscul de volatilitate în timp a prețurilor la energie electrică și stimulează, totodată, investițiile în active de producție de energie regenerabilă.

ENGIE România mai are 836.000 de contracte de servicii energetice pentru clienți casnici, 34,5 MW de capacitate instalată fotovoltaică pentru clienți și un portofoliu de peste 1.700 de stații de încărcare de mașini electrice.

Nu în ultimul rând, compania are planuri de ″înverzire″ și modernizare a sectorului în care a debutat în România și în care este de ani buni lider de piață, cel al gazelor. Aceste eforturi vor fi susținute prin investiții dedicate, menite să transforme infrastructura actuală într-una adaptată cerințelor energetice ale viitorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
anre