ANALIZĂ Noile oferte pentru clienți la electricitate pe piața concurențială. Doar doi furnizori concurențiali vin acum cu oferte sub preț reglementat. Scumpiri de peste 30% la energia RCS&RDS, cu discount pentru abonații Digi TV/NET

ANALIZĂ Noile oferte pentru clienți la electricitate pe piața concurențială. Doar doi furnizori concurențiali vin acum cu oferte sub preț reglementat. Scumpiri de peste 30% la energia RCS&RDS, cu discount pentru abonații Digi TV/NET
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 feb 2019

Dacă anii trecuți ENEL și RCS&RDS ofereau cele mai atractive oferte de furnizare concurențială a energiei electrice, la acest moment, după revenirea la prețuri reglementate pentru clienții casnici ca urmare a OUG 114, singurele oferte concurențiale situate sub prețul reglementat au rămas cele ale CEZ Vânzare și ale Hidroelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cum se calculează contribuțiile și taxele datorate Fondului pentru Mediu? CITEȘTE ȘI Cum se calculează contribuțiile și taxele datorate Fondului pentru Mediu?

De ce este important: Profit.ro atrăgea atenția că, în urma adoptării OUG 114, care anulează practic liberalizarea pieței, dar și a evoluției prețurilor energiei pe piețele centralizate OPCOM, în viitor, foarte probabil, ofertele făcute de furnizorii concurențiali vor fi superioare prețului reglementat de ANRE, care și-a luat angajamentul că nu va permite majorarea facturilor consumatorilor casnici în sistem reglementat.

Oferta Hidroelectrica ar putea fi consecința directă a reglementărilor ANRE și ale OUG 114, care oricum obligă compania să ofere electricitate la cost de producție plus un profit de 5% furnizorilor pentru acoperirea consumului consumatorilor casnici. Atunci de ce să nu vândă ea direct energie consumatorilor casnici pe piața concurențială și să elimine un intermediar (cu costurile aferente), și anume furnizorii de ultimă instanță?

CEZ Vânzare are o ofertă prietenoasă către clienții concurenților săi, de 0,238 lei/KWh, iar Hidroelectrica, una de 0,27 lei/KWh, ambele fără abonament.

Actuala ofertă ENEL fix online, de 0,248 lei/MWh, chiar dacă este mai mică decât cea a Hidroelectrica, prevede plata unui abonament de 0,2 lei/zi, ceea ce face ca factura finală să fie mai mare la un consum mediu de 107 KWh/lună.

Oferta de preț cea mai atractivă o are RDS&RCS, însă numai pentru abonații săi la Digi TV sau la Digi NET, de 0,23 lei/Kwh. Cum însă la aceasta se adaugă și un abonament de 0,2 lei/zi, factura finală la un consum mediu de 107 lei/KWh este mai scumpă decât cea plătită către Enel pe piața reglementată în București. Dacă însă consumul este mai ridicat (în cazul locuințelor încălzite electric, de exemplu), oferta Digi devine atractivă, cei 6 lei plătiți pe abonament fiind compensați de economiile de aproximativ 15 lei efectuate la un consum de 1000 KWh/lună.

EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România

Digi Energy a scumpit cu peste 30% prețul de furnizare a energiei electrice în cadrul ofertei tip pentru clienți casnici (preț de listă) de la 0,19 lei la 0,255 lei, singurii care beneficiază de oferte mai atractive fiind abonații Digi TV sau Digi NET, care ar achita doar 0,23 lei/KWh.

Pentru București/Ilfov, cea mai atractivă ofertă este cea a CEZ Vânzare (o factură de 61,93 lei la 107 KWh), cu 1% mai ieftină decât cea reglementată a furnizorul de ultimă instanță FUI-ul Obligat (Enel Energie Muntenia).

În Dâmbovița, oferta CEZ este cu 7% mai ieftină (64 lei pentru 107 KWh/l) decât cele reglementate ale FUI-ul obligat (Electrica) și cel opțional (ENEL Energie Muntenia) - de 69,2 lei. Și oferta Hidroelectrica este mai avatajoasă cu 1,56% (68 lei) decât cele ale celor doi FUI.

În Iași, curentul vândut de CEZ (factura de 66,18 lei) este cu 8% mai ieftin, iar cel de Hidroelectrica cu 2,13% mai ieftin (70,29 lei), decât factura FUI-ului obligat (E.ON - 71,81 lei) și a celui opțional (ENEL - 71,71 lei).

CEZ oferă curent mai ieftin cu 7,22 % și la Cluj ( factură de 63,65 lei la 107 KWh consumați lunar), în comparație cu FUI-ul obligat (Electrica - 68,6 lei) și cel opțional (Enel -68,5 lei).

Și Hidroelectrica este mai prietenoasă cu clienții clujeni (factură de 67,75 lei, cu 1,24% mai mică decât cele ale FUI-lor).

EXCLUSIV Modificarea OUG 114 - Încălzirea centralizată a populației scapă de gazele rusești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificarea OUG 114 - Încălzirea centralizată a populației scapă de gazele rusești

Interesant este că, în Oltenia, CEZ Vânzare are oferte concurențiale cu peste 8% sub prețul de furnizare reglementat de ANRE tot pentru compania cehă.

Un client care rămâne în sistemul reglementat va achita o factură de 71,36 lei la un consum mediu lunar de 107 KWh către CEZ Vânzare sau una de 71,25 lei către Enel (în calitate de FUI opțional). Dacă preferă să semneze un contract concurențial tot cu CEZ Vânzare, același client la același consum va achita 65,52 lei (sau 69,63 lei dacă preferă Hidroelectrica).

Un alt amănunt intersant este că aceste oferte sunt pe maxim un an, nu pe doi sau mai mulți cum se întâmpla până în prezent. Niciun furnizor nu prezintă oferte mai atractive decât prețul reglementat pe o perioadă mai mare de un an, ceea ce arată incertitudinea de pe piața energiei după adoptarea OUG 114.

Aproximativ 2 milioane (o cincime) din consumatorii casnici au renunțat în ultimii ani, la încurajarea ANRE, la contractele semnate cu furnizorii de ultimă instanță (FUI) obligați (Electrica, Enel, CEZ și E.ON), pentru a semna contracte pe piața concurențială. 90% dintre acestea sunt semnate tot cu furnizori de ultimă instanță, însă nu neapărat aceiași.

Unii consumatori care se aflau în zona de rețea a unui FUI au primit oferte mai avantajoase de la un alt FUI și au semnat contracte pe piața concurențială cu acesta.

EXCLUSIV BSOG ar putea da statul român în judecată în cazul în care dialogul privind restabilirea drepturilor concesionarilor de gaze din Marea Neagră va eșua CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BSOG ar putea da statul român în judecată în cazul în care dialogul privind restabilirea drepturilor concesionarilor de gaze din Marea Neagră va eșua

Profit.ro atrăgea atenția că, în urma adoptării OUG 114, care anulează practic liberalizarea pieței, dar și a evoluției prețurilor energiei pe piețele centralizate OPCOM, în viitor, foarte probabil, ofertele făcute de furnizorii concurențiali vor fi superioare prețului reglementat de ANRE, care și-a luat angajamentul că nu va permite majorarea facturilor consumatorilor casnici în sistem reglementat.

Astfel, la expirarea contractului semnat cu furnizorul concurențial, în prezent mai avantajos decât cel de pe piața pentru serviciu universal (noua piață reglementată), un consumator casnic va putea solicita în continuare oferte de la aceștia.

Însă acesta ar putea fi pus în situația de primi oferte concurențiale care nu se situează sub prețul reglementat stabilit de ANRE. Motivul: ANRE obligă producătorii să ofere FUI-lor energie la cost de producție plus un profit de 5% pentru acoperirea consumului consumatorilor casnici din sistemul reglementat.

În acest caz, consumatorul casnic poate solicita revenirea fără niciun cost pe piața reglementată, fie la FUI-ul obligat din zona respectivă, fie păstrându-și același furnizor, dacă acesta obține statutul de FUi opțional. FUI opționali sunt desemnați prin licitație de ANRE și îi concurează pe cei obligați pe piață pentru serviciu universal, oferind energie electrică la un preț mai mic cu 0,3% față de cel al furnizorului obligat

Cu alte cuvinte, un client casnic care, de exemplu, a renunțat la contractul Electrica SA pentru că a primit o ofertă concurențială mai bună de la Enel, în cazul în care este nemulțumit de noua ofertă concurențială a Enel (în calitated e furnizor concurențial) sau a altor furnizori concurențiali, se poate întoarce fără costuri în sistemul de serviciu universal la preț reglementat, însă este obligat să semneze contract de furnizare fie cu Electrica SA (în calitate de FUI obligat), fie cu ENEL (în calitate de FUI opțional).

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
enel
cez
rds&rcs
hidroelectrica