Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că sunt răspândite mesaje false și deosebit de grave cu privire la producerea unei pene de curent în România, în perioada primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, din 4 mai.
„Alertă de dezinformare! Pe rețelele de socializare au început să fie distribuite nueroase postări care anunță producerea unei pene de curent în țara noastră, în perioada primului tur de scrutin. Mesajele, false și deosebit de grave, induc ideea că întreruperea energiei electrice va fi folosită pentru anularea alegerilor, iar unele îndeamnă populația să retragă masiv banii din bănci”, spune ministrul.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
El susține că „nu există niciun risc de blackout”.
„Repet, repet, repet: din toate datele pe care le avem la acest moment, nu există niciun risc de blackout în România. România nu ajunge în beznă, chiar dacă cei care răspândesc aceste mesaje de panică își doresc asta cu tot dinadinsul”, a continuat liberalul.
Sebastian Burduja a explicat că „încercarea de manipulare grosolană are la bază anunțurile făcute de companiile de distribuție a energiei care efectuează lucrări de mentenanță și/sau de modernizare a rețelei”, atrăgând atenția că „astfel de lucrări sunt o normalitate, ele se întâmplă aproape zilnic, având scopul de a preveni tocmai apariția problemelor în alimentarea cu energie electrică”.

„Cine răspândește astfel de dezinformări, prin care bagă spaima în populație, trebuie să suporte consecințele. Nu mai putem să tolerăm la nesfârșit fake news-ul, crearea panicii cu rea credință și atentatul la stabilitatea și siguranța națională. Fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale și un apel special către reprezentanții mass-media să verifice orice informație apărută, să analizeze cu atenție titlurile alarmiste și să îi informeze corect pe români”, a conchis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
O pană majoră și generală de energie electrică a avut loc în România doar în urmă cu 48 de ani, în 1977, iar în ultimele luni țara noastră nu s-a confruntat cu un astfel de risc și nici nu are pentru viitor un astfel de scenariu, se arată într-un document oficial văzut de Profit.ro.
De ce este important O pană de curent masivă a fost înregistrată în Spania și Portugalia, generând haos în orașe.
”În ultimele luni, România nu a fost niciodată aproape de blackout și nici nu ne aflăm într-un scenariu de risc de blackout, pentru viitor.
Black-out-ul energetic a avut loc o singură dată în România, în anul 1977, pe 10 mai. Acel black-out care a durat 5 ore a fost cauzat de lipsa unei comunicări clare cu dispecerii de la centru, de decuplarea celor trei grupuri de la Porțile de Fier și de cuplarea nesincronă de la Sibiu.
După acest eveniment major, specialiștii au propus un set de măsuri tehnice în domeniul automatizării și al creșterii gradului de protecție, practic o politică de modernizare a liniilor de transport de energie”, este arătat.

Conform sursei citate, pe baza capacității de interconexiune actuală, România are peste 4.000 MW posibilitate de schimburi prin import-export, la care se adaugã producția locală de energie electrică.
În 2024, România a produs, în medie, la fiecare 10 minute, 5.862 MW de energie electrică, iar consumul mediu la fiecare 10 minute a fost de 6.183,8 MW.
Raportul de import-export este negativ, adică -321 MW, ceea ce înseamnã că România a importat, în medie, 321 MW la fiecare 10 minute.
Conform Transelectrica capacitatea maximă de import-export a țării a fost în 2024 de aproximativ 4.230 MW, distribuită astfel:
- 1.800 MW cu Bulgaria; 1000 MW cu Ungaria; 800 MW cu Serbia; 315 MW cu Republica Moldova; 315 MW cu Ucraina.
”România nu produce mereu suficientă energie electrică pentru a-și acoperi integral necesitățile interne. Cu toate acestea, rețeaua națională de electricitate are capacitatea de a susține un volum suficient de mare de importuri, astfel încât să asigure necesarul zilnic al consumatorilor fără dificultăți”, mai este arătat.

Cel mai mare sold negativ a fost înregistrat pe 4 decembrie 2024, la ora 09:48.
În acel moment, producția internă era de 5.569 MW, iar consumul total ajungea la 8.628 MW, rezultând un deficit de 3.059 MW, acoperit din importuri.
Un volum de import de 3.058 MW reprezintă 70,79% din capacitatea maximă a rețelei, conform datelor Transelectrica despre producția, consumul și soldul Sistemului energetic național.
”Așadar, rețeaua naționalã de energie electrică este departe de a fi supusă limitelor sale maxime, ceea ce face ca riscul unei pene de curent la nivel național să fie extrem de scăzut”, conchid autoritățile.

Mii de spanioli au raportat luni că au rămas fără electricitate pentru durate diferite de timp, guvernul de la Madrid anunțând că investighează întreruperile de curent electric cu diverse echipe tehnice din mai multe ministere, relatează El Pais, o situație asemănătoare fiind înregistrată și în Portugalia vecină.