Grupul Iulius, deținut de Iulian Dascălu – cel mai mare investitor imobiliar român, alături de partenerul său sud-african Atterbury Europe vor să împrumute peste 400 de milioane de euro de la un consorțiu de bănci, susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru proiectul imobiliar Rivus, care se dezvoltă în locul fostei fabrici Carbochim din Cluj-Napoca, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Împrumutul de 190,3 milioane de euro cu care va participa BERD la tranzacția de finanțare a trecut de analizele finale și așteaptă aprobarea.

BERD va avea o porțiune angajantă a împrumutului în valoare de 180,3 milioane euro și alți 10 milioane euro sunt o facilitate de credit neangajantă.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Obiectivul finanțării este acela de a dezvolta primele două faze ale proiectului Rivus, care constau dintr-un centru comercial, cu diverse componente de retail, precum și din consolidarea și reconversia a două clădiri istorice într-un centru de arte și spații de birouri, și pentru amenajări peisagistice, arată finanțatorii.
Costul total de dezvoltare a proiectului a fost calculat la 564,14 milioane euro.
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre acest împrumut, reprezentanții Iulius nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Iulius și Atterbury au mai primit în 2022 un împrumut de o asemenea mărime pentru refinanțarea rețelei de centre comerciale pe care grupul o deține în Iași, Cluj-Napoca, Suceava și Timișoara. La acel împrumut sindicalizat, în valoare de peste 410 milioane euro, au participat Erste Group Bank AG, Banca Comercială Română S.A., Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien AG, OTP Bank Nyrt. și OTP Bank România S.A.. Acea tranzacție a fost considerată cel mai mare credit acordat în România, pe piața imobiliară.
Un alt exemplu este dezvoltatorul cu capital sud-african NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România. NEPI a atras anul trecut un împrumut de 387 de milioane de euro de la Corporația Financiară Internațională, divizia de investiții a Băncii Mondiale, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a creșterii eficienței energetice în sectorul construcțiilor din România și Bulgaria.

Proiectul Rivus, care este în curs de autorizare pe terenul fostei platforme industriale Carbochim din Cluj-Napoca, va include cea mai mare suprafață închiriabilă de retail din țară, de 145.000 mp, precum și spații de birouri și spații culturale, de entertainment și edutainment în premieră, dar și o grădină, creată de la zero, cu suprafața de peste 5 hectare, prin intermediul căreia se va realiza, pentru prima dată, accesul la malul râului Someș.
Proiectul va integra și două clădiri de pe vechiul sit industrial, singurele expertizate ca având valoare ambientală și posibil de valorificat în siguranță. Clădirea administrativă din cărămidă roșie și o hală cu acoperiș tip arcade vor fi restaurate și vor primi noi funcțiuni, culturale și antreprenoriale.
Rivus va găzdui un centru de live arts și o sală de spectacole, primele dintr-un proiect real-estate, Fresh Market pentru producătorii autohtoni, peste 400 de magazine, centre de entertainment, cinematograf, funcțiuni sport & wellness, servicii și peste 30 de restaurante și cafenele.
Grupul Iulius a raportat afaceri totale de peste un miliard de lei (203 milioane euro) în 2023, prima dată când depășește acest prag, după o creștere cu 18,4% față de anul anterior, de pe urma portofoliului imobiliar pe care îl gestionează. Palas Campus din Iași, inaugurat în urmă cu un an, a început să aducă rezultate, potrivit datelor financiare transmise Profit.ro.

Antreprenorul ieșean a încasat în 2023 de pe urma celor cinci malluri dezvoltate de el și deținute în parteneriat cu sud-africanii de la Atterbury Europe (cu excepția Palas Iași), venituri de 140 milioane de euro, cu 7,7% peste rezultatul anului 2022. Rezultatele l-au ajutat să se mențină pe locul doi în topul marilor proprietari de centre comerciale din România, după NEPI Rockcastle.
Spațiile de retail închiriate în cadrul Iulius Town din Timișoara au adus cele mai mari încasări pentru grupul Iulius, respectiv 41,8 milioane de euro, urmate de spațiile de retail din cadrul complexului Palas din Iași, care au generat afaceri în creștere cu 14,2% la circa 36 milioane euro. Al treilea cel mai important activ de retail al grupului este Iulius Mall Cluj, care a raporat afaceri în creștere cu 9% la 34 milioane de euro, inclusiv cota partenerului său Univers T.
Cele două centre comerciale de talie mică, denumite Family Market Miroslava și Bucium, inaugurat de Iulian Dascălu în a doua parte a anului 2022, au generat venituri din chirii de circa 3,6 milioane de euro. În 2023, jumătate din cele două centre comerciale au fost vândute de ieșean antreprenorului texan Daniel Cocanougher într-o tranzacție estimată la 14-15 milioane de euro.
Dascălu a dezvoltat și 14 clădiri de birouri cu o suprafață cumulată de peste 206.000 de metri pătrați, ceea ce i-ar asigura locul patru în topul celor mai mari proprietari de astfel de clădiri din România, însă antreprenorul ieșean împarte 5 dintre clădiri cu partenerul său sud-african Atterbury Europe, adică o suprafață de 68.000 metri pătrați (două imobile în Cluj-Napoca și trei în Iulius Town Timișoara).

De pe urma birourilor din Palas Iași, Palas Campus, Iulius Town Timișoara, UBC One și Riviera Office din Cluj-Napoca, grupul a obținut încasări de 60,3 milioane euro, cu 48% peste rezultatele din anul anterior și asta datorită inaugurării, în aprilie 2023, a clădirii de birouri Palas Campus, care a generat deja o cifră de afaceri de 9,5 milioane euro, potrivit datelor transmise Profit.ro de reprezentanții grupului Iulius.
Clădirea Palas Campus, situată în apropierea Palas Iași, are o suprafață închiriabilă de 54.000 de metri pătrați de birouri și 6.000 de metri pătrați de spații de retail și a necesitat o investiție de peste 120 de milioane de euro. Aici și-a reunit Amazon centrul de cercetare și dezvoltare, pentru care lucrează peste 2.000 de angajați. În total, clădirea găzduiește 13 companii cu peste 5.000 de angajați.
Profitul cumulat al Iulius a fost de peste 138 de milioane lei în 2023, echivalentul a 28 milioane euro – calculat la cursul valutar mediu al anului 2023, în scădere cu 8,62% față de profitul cumulat al anului anterior. Câștigul a fost erodat de profiturile mai mici generate de Iulius Mall Iași, Palas Iași și de componenta de retail a Iulius Town Timișoara. De asemenea, primele luni de funcționare ale Palas Campus i-au adus lui Dascălu o pierdere de 0,8 milioane euro.
Valoarea portofoliului imobiliar deținut de grupul Iulius și Atterbury Europe a fost calculată în 2023 la 1,2 miliarde de euro de către compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Acesta este cel mai valoros portofoliu deținut de un antreprenor român fiind depășit, ca valoare, doar de proprietățile NEPI Rockcastle, CPI Property Group, Globalworth, CTP Invest și AFI Europe, toți jucători cu capital străin.