Bătălia greilor avocaturii pe dosarul de miliarde privind tragerea la răspundere a Primăriei Capitalei pentru falimentul RADET

Bătălia greilor avocaturii pe dosarul de miliarde privind tragerea la răspundere a Primăriei Capitalei pentru falimentul RADET
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 aug 2020

Noul lichidator judiciar al falimentarei RADET, fostul operator al sistemului centralizat de încălzire din București deținut de municipalitate, a organizat o selecție de oferte pentru a angaja o casă de avocatură care să reprezinte Regia în procesul intentat în toamna anului trecut de către principalul său creditor, producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN) controlat de Ministerul Economiei, în care acesta cere ca toate datoriile RADET, în cuantum de peste 3,8 miliarde lei, să fie imputate Primăriei Capitalei, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Prrofit Insider

Declanșarea procesului de către ELCEN a fost decisă de către creditorii RADET în septembrie 2019. Producătorul de energie deține peste 96% din totalul creanțelor asupra Regiei.

Judecata procesului a debutat în ianuarie 2020, după care s-a blocat, mai întâi din cauza grevei din instanțe, iar ulterior ca urmare a instituirii stării de urgență.

Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19 CITEȘTE ȘI Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19

Litigiul se anunță oricum a fi unul de durată. În planul inițial de reorganizare a ELCEN se menționa expres că un proces în justiție în vederea atragerii răspunderii Primăriei Capitalei pentru achitarea datoriilor RADET ar putea dura și 12 ani. De altfel, chiar din acest motiv, în documentul citat, creanța istorică a ELCEN asupra Regiei bucureștene de termoficare era reevaluată masiv în scădere, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,09 miliarde lei.

"Prin cererea de angajare a răspunderii se solicită obligarea pârâtului la suportarea întregului pasiv patrimonial al debitoarei, în cuantum de 3.834.965.745,59 lei și 55.272,63 euro, sub rezerva precizărilor ulterioare. Litigiul este complex atât prin obiectul cererii de chemare în judecată, cât și prin volumul apărărilor și al părților implicate, pe lângă pârât, în cauză fiind un număr de 44 de persoane juridice și fizice chemate în garanție", se arată într-un document al lichidatorului judiciar, consorțiul format din Casa de Insolvență Transilvania (CITR) și Aktiv-Lex Insolvență SPRL.

Acesta a primit oferte de la 4 case de avocatură interesate să reprezinte Regia în procesul în care datoriile acesteia sunt imputate Primăriei Capitalei, respectiv de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Sorin Laurențiu Dinu C.A., Zamfirescu Vasile Racoți&Partners și Mușat&Asociații.

SUA urmează să repoziționeze 11.900 de militari în afara Germaniei CITEȘTE ȘI SUA urmează să repoziționeze 11.900 de militari în afara Germaniei

Comitetul creditorilor RADET a declarat recent drept câștigătoare oferta celor de la Mușat&Asociații. Varianta selectată constă tehnic într-un număr de 13 avocați dedicați speței, iar financiar este compusă dintr-un onorariu fix de 97.000 lei plus TVA și costuri (pentru opinie juridică privind șansele de reușită ale procesului, fond și apel), plus un onorariu de succes de 0,2% din sumele recunoscute ca fiind datorate RADET conform hotărârii judecătorești definitive, însă nu mai mult de 450.000 lei. Acest plafon corespunde unei recuperări de datorii de 225 milioane lei.

Decizia a a fost luată cu votul pozitiv a doi dintre membrii comitetului, ELCEN și ENGIE. Cel de-al treilea, ANAF, s-a opus din principiu angajării unei case de avocatură în acest scop, argumentând că lichidatorul judiciar are "și atribuția de reprezentare a debitoarei în litigiile în care aceasta este parte".

RADET a intrat definitiv în faliment pe 11 noiembrie 2019, iar de la 1 decembrie anul trecut, operarea sistemului centralizat de termoficare din Capitală a fost preluată de către Compania Municipală Termoenergetica a Primăriei București. Însă și noul operator a acumulat datorii masive de la preluarea rețelei.

Astfel, ELCEN a transmis recent că analizează toate opțiunile legale pentru recuperarea creanțelor pe care i le datorează Termoenergetica, inclusiv formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență, scenariu în care ELCEN va solicita și atragerea răspunderii conducerii companiei municipale. Potrivit producătorului de energie, datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei, suma reprezentând contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală în perioada februarie-mai 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
faliment radet
radet datorii elcen
subventii radet primaria capitalei
caldura apa calda bucuresti