Spectrul insolvenței Termoenergetica se accentuează. ELCEN avertizează că rămâne fără gaze și evocă și tragerea la răspundere a conducerii companiei municipale

Spectrul insolvenței Termoenergetica se accentuează. ELCEN avertizează că rămâne fără gaze și evocă și tragerea la răspundere a conducerii companiei municipale
scris 21 iul 2020

Producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Economiei, principalul furnizor de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din București, transmite că analizează toate opțiunile legale pentru recuperarea creanțelor pe care i le datorează Compania Municipală Termoenergetica, inclusiv formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență, scenariu în care ELCEN va solicita și atragerea răspunderii conducerii companiei municipale.

Un avertisment similar a fost transmis de către ELCEN și la finalul lunii aprilie.

"Intenția ELCEN vine ca urmare a faptului că Primăria Municipiului București (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenția aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei. Neplata subvenției a creat mari probleme financiare ELCEN-ului. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020. Urmare a acestei situații, ELCEN a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare", este mesajul ELCEN.

China ar putea lua măsuri împotriva Nokia și Ericsson dacă UE blochează accesul Huawei de la rețelele 5G CITEȘTE ȘI China ar putea lua măsuri împotriva Nokia și Ericsson dacă UE blochează accesul Huawei de la rețelele 5G

Potrivit sursei citate, în prezent, ELCEN se află în situația iminentă de a înregistra un cash-flow negativ, fapt care va conduce la imposibilitatea achitării facturilor emise de furnizorul de gaze naturale.

În acest context, ELCEN susține că a primit deja o notificare privind posibila sistare a livrării gazelor naturale, în cazul neachitării obligațiilor financiare.

"Dacă se va ajunge în această situație, ELCEN nu va mai putea produce energia termică necesară pentru asigurarea, de către Termoenergetica, a apei calde și a căldurii în București. Situația actuală arată că Termoenergetica a luat de la RADET nu doar aceeași echipă de conducere care a băgat RADET în faliment, dar și modelul de management, pe care vedem că îl implementează în același mod dezastruos la noua companie. Să cumperi marfă fără să o plătești, știind că nu ți se întâmplă nimic, reprezintă o strategie care, din păcate, va accentua și mai mult criza în care se află sistemul de termoficare din București. De suferit, din păcate, vor avea bucureștenii și celelalte instituții racordate la rețea care, deși își plătesc la timp facturile, s-ar putea să nu mai primească apă caldă și căldură. Facem un apel la responsabilitate, la identificarea unor soluții care să deblocheze această situație financiară gravă și care să asigure premizele pentru pregătirea sezonului de iarnă, mai ales că situația infrastructurii  de furnizare a agentului termic este critică", a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

viewscnt
Afla mai multe despre
faliment radet
termoenergetica datorii elcen
subventii caldura
pret incalzire