CONFIRMARE ELCEN impută Primăriei Capitalei toate datoriile RADET. Detalii despre situația din sistemul energetic și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum

CONFIRMARE ELCEN impută Primăriei Capitalei toate datoriile RADET. Detalii despre situația din sistemul energetic și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum
scris 11 sep 2019

Adunarea creditorilor RADET București a votat ca producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Energiei, principalul furnizor de agent termic și totodată cel mai mare creditor al RADET, regie deținută de Primăria Capitalei, să lanseze o acțiune în justiție prin care toate datoriile Regiei să fie imputate Primăriei.

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu.

Astfel, conform datelor analizate de Profit.ro, adunarea creditorilor RADET a votat "introducerea de către ELECTROCENTRALE BUCUREȘTI SA, în calitate de creditor ce deține 96,6815% din totalul creanțelor înscrise în Tabelul definitiv de creanțe împotriva debitoarei RADET București, a cererii de atragere a răspunderii patrimoniale a Municipiului București, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, în vederea acoperirii în totalitate a pasivului debitoarei Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice – RADET București (aflată în insolvență) înscris în Tabelul definitiv de creanțe".

La ședință au participat ELCEN, ANAF Direcția Mari Contribuabili, Direcția Impozite și Taxe Locale Sector 3 București și Vest Energo, toți exprimându-se pentru demararea procesului de către ELCEN împotriva.Primăriei. 

Creditorii ELCEN au decis din februarie ca administratorul judiciar al companiei, Sierra Quadrant, să solicite oferte de la firme de avocatură în vederea inițierii unei acțiuni în justiție prin care să recupereze sumele de bani datorate de RADET direct de la Primăria Capitalei.

Japonia va fi nevoită să arunce în Pacific apa radioactivă de la centrala nucleară Fukushima CITEȘTE ȘI Japonia va fi nevoită să arunce în Pacific apa radioactivă de la centrala nucleară Fukushima

Asta în pofida faptului că în planul inițial de reorganizare a ELCEN se menționa expres că un proces în justiție în vederea atragerii răspunderii Primăriei Capitalei pentru achitarea datoriilor RADET ar putea dura și 12 ani. De altfel, chiar din acest motiv, în documentul citat, creanța istorică. ELCEN asupra RADET era reevaluată masiv în scădere, de la 3,7 miliarde lei la 1,09 miliarde lei.

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a susținut recent că Primăria Municipiului București întârzie nemotivat preluarea activității RADET de către noua companie municipală Termoenergetica. "Tergiversarea mutării activității RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, știind că acești bani nu vor fi plătiți niciodată, iar ROMGAZ și ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă și, respectiv, agent termic pe gratis", susțin reprezentanții administratorului judiciar.

"La mai mult de două luni de la înființarea companiei municipale Termoenergetica, Primăria Municipiului București (PMB) nu a efectuat niciun demers de substanță în ceea ce privește preluarea activității RADET de către noua companie, în ciuda apelurilor repetate pe care ELCEN le-a transmis autorităților. Această tergiversare a PMB urmărește menținerea ELCEN într-o poziție de furnizor captiv pentru RADET, o companie falimentară care nu face altceva decât să acumuleze datorii, afectând implicit situația economică a ELCEN care se află în plin proces de reorganizare", se arată într-un comunicat de presă transmis de Sierra Quadrant.

Duty-free-ul revine în Marea Britanie, în cazul unui Brexit fără acord, anunță Guvernul CITEȘTE ȘI Duty-free-ul revine în Marea Britanie, în cazul unui Brexit fără acord, anunță Guvernul

Conform sursei citate, preluarea serviciului de transport si distribuție a energiei termice de la RADET de către Termoenergetica ar obliga PMB să asigure capitalizarea noii companii și plata subvenției la zi, astfel încât aceasta să-și onoreze obligațiile de plată către furnizori, respectiv către ELCEN.

"Strategia primarului Capitalei, doamna Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET «pe datorie», este o alegere nu doar neinspirată, ci extrem de periculoasă pentru cetățeni. Decizia PMB de a forța mâna unui furnizor care și-a onorat în permanență obligațiile contractuale, chiar și atunci când nu a fost plătit, cu intenția clară de a menține relația contractuală a ELCEN cu o companie aflată în faliment (RADET), trece dincolo de granițele unui management defectuos și se înscrie pe linia acțiunilor de forță autoritare", susținea administratorul judiciar al ELCEN.

Sursa citată sublinia că ROMGAZ, furnizorul de materie primă al ELCEN, nu are nicio obligație contractuală față de RADET sau PMB, astfel încât, în lipsa achitării obligațiilor de plată de către ELCEN, poate sista în orice moment furnizarea gazelor.

Prețurile petrolului au atins maximele ultimelor șase săptămâni, investitorii anticipând prelungirea acordului de limitare a producției de către OPEC și aliații săi CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au atins maximele ultimelor șase săptămâni, investitorii anticipând prelungirea acordului de limitare a producției de către OPEC și aliații săi

Sierra Quadrant mai amintea că, deși falimentul RADET a fost pronunțat de instanța de judecată, situația financiară dezastruoasă a companiei fiind de notorietate publică, administratorul judiciar al RADET, compania Rominsolv, a solicitat suspendarea falimentului, întârziind astfel, pe alt palier, întreg procesul de refacere a sistemului de termoficare din București.

"În ultimii patru ani, situația RADET, aflată în subordinea și coordonarea PMB, s-a deteriorat iremediabil. Acum, deși Termoenergetica este, în sfârșit, înființată legal, pur si simplu au decis să nu mai facă nimic. Tergiversarea mutării activității RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, știind că acești bani nu vor fi plătiți niciodată, iar ROMGAZ și ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă și, respectiv, agent termic pe gratis. Compania noastră a administrat sute de procese de insolvență, la cel mai înalt nivel, însă n-am întâlnit niciodată acest gen de jocuri de culise, în care o autoritate a statului se joacă pur și simplu cu destinele cetățenilor din Capitală", susține Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Potrivit acestuia, "ELCEN nu va mai livra agent termic pe gratis către nicio companie, indiferent ce primar va încerca să ne forțeze mâna".

"Noi avem o obligație legală față de angajații și acționarii ELCEN, dar și o obligație morală față de cetățenii Capitalei. Sierra Quadrant nu va participa sub nicio formă la distrugerea definitivă a sistemului de termoficare și vom amenda public orice derapaj al autorităților implicate în acest proces", afirmă Ovidiu Neacșu.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
faliment radet
compania municipala energetica
compania municipala termoenergetica
primaria capitalei
caldura
apa calda
pret gigacalorie
incalzire centralizata