Britanicii de la Vast Resources prospectează barajul de decantare Fâneața, pe care vor să-l transforme în mină de sine stătătoare

Britanicii de la Vast Resources prospectează barajul de decantare Fâneața, pe care vor să-l transforme în mină de sine stătătoare

Barajul de decantare Faneata. Foto: vastresourcesplc.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 nov 2016

Britanicii de la Vast Resources au început să prospecteze barajul de decantare Fâneața, din apropierea minei polimetalice de la Băița Plai, județul Bihor, unde speră să confirme existența unor cantități semnificative de cupru, zinc, plumb, argint și aur în scopul valorificării acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania estimează că barajul ar putea fi transformat într-un proiect minier de sine stătător după ce va fi modernizat și ecologizat. Un studiu efectuat în 2011 arată că sterilul mineralizat de la Fâneața conține 4.080 tone de cupru, 6.640 tone de zinc, 3.100 tone de plumb, 35 tone de argint și 309 kilograme de aur.

"Fâneața reprezintă o cale ieftină de a ne valorifica activele de la Băița Plai și ne oferă oportunitatea de a procesa materialul acumulat de la mină timp de 40 de ani. Intenția noastră este de a folosi echipamentul pe care îl deținem deja la Băița, fapt care ne va permite să dezvoltăm o nouă operațiune la Fâneața în viitorul apropiat, pe lângă cele două facilități de producție existente", a spus, într-un comunicat, directorul general al Vast Resources, Roy Pitchford.

Canadienii de la Euro Sun au obținut un nou permis de prospectare pentru perimetrul aurifer Stănija, din Hunedoara CITEȘTE ȘI Canadienii de la Euro Sun au obținut un nou permis de prospectare pentru perimetrul aurifer Stănija, din Hunedoara

Vast Resources, companie listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, deține 80% din mina polimetalică de la Băița Plai, precum și o participație de 51% la mina similar[ de la Mănăila, județul Suceava. În mai anul acesta, britanicii au obținut de la ANRM licența pentru prospectarea barajului de decantare Fâneața, situat la 7 km de mina Băița. Licența pentru Fâneața este de sine stătătoare, separată de dreptul de exploatare pe care compania așteaptă să îl obțină pentru mina Băița Plai.

"Am stabilit un plan ambițios pentru dezvoltarea proiectului Fâneața. În primul trimestru din 2017, ar trebui să avem o evaluare privind clasificarea minereurilor conform JORC și rezultatele testelor de flotație. Un studiu de fezabilitate va fi făcut în perioada imediat următoare, după care vom stabili parametrii pentru dezvoltarea proiectului într-o nouă sursă de venituri pentru companie“, a adăugat șeful Vast Resources.

Potrivit companiei, costurile asociate programului de forare, analizelor și studiului de fezabilitate de la Fâneața se ridică la 125.000 de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
faneata
baraj decantare
halda
baita plai
prospectare