Prețul gazelor pe bursa TTF din Olanda, relevantă pentru Europa, se menține de câteva săptămâni în jurul valorii de 35 euro/MWh.
În România, gazul este tranzacționat, la ora actuală, cu aproximativ 200 lei/MWh (40 euro/MWh).

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Aceste cotații sunt influențate de lucrările de mentenanță din Norvegia, principalul zăcământ de gaze Troll fiind încă oprit, scrie Hotnews.ro.
Astfel, livrările de gaze din Norvegia sunt perturbate. Nivelul de stocare a gazelor din UE sunt la o capacitate de 45,3%, mult sub 67,5% în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe.

„În același timp, tensiunile geopolitice persistă, pe măsură ce speranțele pentru un acord de pace cu Ucraina se estompează, poziția Rusiei diminuând perspectivele fluxurilor pe termen scurt către Europa”, se arată într-o analiză Trading Economics.
Variațiile în jurul valorii de 35 euro/Mwh ar putea să se mențină până la sfârșitul anului, se arată într-un studiu realizat de EPG, un think-tank independent specializat pe politici energetice. EPG a analizat care va fi impactul eliminării plafonării asupra consumatorilor și economiei. Revenirea la piața concurențială va implica o creștere a prețurilor la energie, în unele cazuri, chiar o dublare a valorii actuale a facturilor, arată EPG.
Potrivit legislației în vigoare, prețul energiei electrice este plafonat până pe 30 iunie 2025, iar cel al gazelor naturale până pe 31 martie 2026.
Prețul gazului în România
Prețul pentru consumatorul casnic se va apropia de valoarea de 331 RON/MWh (0,33 RON/Kwh) după aplicarea tarifelor și taxării, estimarea fiind pe baza prețului mediu ponderat de tranzacționare al gazului natural pe piața angro la nivelul anului 2024, se arată în studiul EPG. Valoarea este cu puțin peste plafonul actual de 310 RON/MW (0,31 RON/Kwh).
În decembrie 2024, în România erau puțin peste 4,53 milioane de consumatori casnici și aproximativ 220.000 de consumatori non-casnici de gaze naturale. Dintre cei casnici, aproximativ 88.500 au fost încadrați la categoria de consumatori vulnerabili.
Pe parcursul anului 2024, consumul casnic de gaz natural a avut o pondere de 35% (34 TWh) în timp ce consumul non-casnic a reprezentat diferența de 65% (63 TWh). Dacă prețul de tranzacționare angro al gazului natural s-ar menține la valoarea 151 RON/MWh (preț mediu ponderat pentru 2024), ar însemna ca prețul la consumatorul final să fie de 331 RON/MWh după aplicarea tarifelor reglementate de rețea și taxare.

Această valoare este cu puțin peste plafonul de 310 RON/MWh reglementat de stat.
Incertitudini pe piața gazelor
Totuși, în cazul gazului natural, incertitudinea privind evoluția prețurilor este considerabil mai ridicată, mai arată studiul EPG. Contractele forward, atât pe bursa din Olanda (TTF), cât și pe Bursa Română de Mărfuri, indică un trend ascendent al prețului gazelor naturale, situat sensibil peste valorile plafonate la nivel național. În cazul bursei din Olanda, se constată în prezent un preț cu peste 10 €/MWh mai ridicat decât cel tarifat consumatorilor casnici din România.
Anul trecut, România avea al treilea cel mai mic preț al gazului la consumatorii casnici din UE cu un consum anual de până la 55,5 MWh/an. Astfel, prețul gazului plătit de consumatorii casnici din România a fost cu 47% mai mic decât media UE și cu până la două treimi mai mic față de cel mai ridicat preț, în Suedia.

Pe plan național, prețul gazului pentru consumatorii casnici a fost plafonat la 0,31 RON/kWh (310 RON/MWh), respectiv 0,37 RON/kWh pentru o serie de consumatori non-casnici, cu toate taxele incluse. În același timp, prețul pe piață al gazului destinat consumatorilor casnici a fost plafonat la 150 RON/MWh pentru primele trei luni ale anului, ulterior redus la 120 RON/MWh.
Potrivit EPG, aceste estimări au inclus valori corespunzătoare prețurilor plafonate, iar odată cu reliberalizarea piețelor angro sunt așteptate ajustări. Este dificil de anticipat evoluția prețului gazului natural, atât pe piețele regionale, cât și pe principala platformă de tranzacționare la nivel european, bursa TTF din Olanda, având în vedere că în cursul anului 2024, prețurile au fluctuat între 26-57€/MWh.