Discuțiile din Guvern - deocamdată la nivel teoretic - de a majora TVA măcar cu două procente, de la 19% la 21%, dar și cota din industria alimentară, acum de 9%, nu i-a surprins pe producătorii din domeniu.
„După cum știm, deficitele înregistrate au atins valori record, motiv pentru care este destul de clar că se va proceda la o majorare de impozite și/sau taxe, TVA-ul fiind taxa care are cea mai mare probabilitate de a fi majorată.
Cea mai vehiculată cotă mărită este de 21%”, a declarat pentru Termene.ro Marcel Vulpoi, co-proprietar la Gramofon Wine, care este și vicepreședinte UNPR.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
În 2024, România a avut un deficit bugetar estimat la peste 9% din PIB, cu mult peste ținta agreată cu Comisia Europeană în cadrul procedurii de deficit excesiv.

În mod normal, România trebuie să reducă deficitul sub 7% în 2025, nivel care să scadă până la o valoare sub pragul de 3% în anii următori, conform normelor europene.
Evoluția din acest an nu este deloc încurajatoare, după primele trei luni fiind consemnat un deficit de 2,3%, mai mare față de perioada similară din 2024.
O perioadă imprevizibilă
Marian Cuzdrioreanu, proprietarul Restaurantului Victorița Pescărița, care este și președintele Organizației Ro-Fish (Asociația Procesatorilor, Importatorilor, Exportatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Pește din România vorbește de lipsa de predictibilitate în domeniul agro-alimentar, care de-a lungul timpului nu a beneficiat de facilități fiscale decât pentru scurte perioade de timp.
„Mie mi se pare corect să nu se mărească TVA, pentru că în domeniul meu există TVA-uri mai mici, în alte țări, de exemplu. Avem dobânzi mari la credite, prețuri mărite la utilități, materii prime mai scumpe, costul vieții este mai mare, iar beneficiile s-au diminuat.
Este o perioadă imprevizibilă, din punct de vedere al necesităților domeniului privat care este în minoritate față de cel de stat, pentru că nu are niciun punct cuvânt de spus”, a declarat Marian Cuzdrioreanu.

De vină pentru această situație sunt și oamenii din industrie până la urmă, lasă să se înțeleagă Cuzdrioreanu, pentru că nu au reușit să-și unească eforturile și să elaboreze un plan de dezvoltare. De fapt, fiecare sector ar fi trebuit să aibă o strategie în acest sens.
„De 30 de ani ne chinuim și rareori am avut de partea noastră condiții favorabile, au fost pe perioade foarte scurte de timp și n-am avut continuitate. Este foarte greu să faci predictibilitate în domeniul agro-alimentar”, mai spune acesta.
Dificultăți
La rândul lui, Roberto Musneci, Președinte Camera de Comerț Italiană pentru România, prezent la un eveniment dedicat industriei agro-alimentare, avertizează cu privire la dificultățile pe care le vor avea de confruntat antreprenorii în perioada următoare.
„Trebuie să ne pregătim la anumite dificultăți în economia românească și nu numai…..orice se va întâmpla în săptămânile viitoare, probabil vom asista la o creștere de taxe, de inflație – depinde de ce se va întâmpla cu ratingul țării – în luna viitoare și există un risc evident că replica economică ar putea să aibă un impact negativ. .. (..)…Eu rămân optimist, pentru că depinde cum reacționăm”, afirmă Musneci.