Căldură și apă caldă pentru București: Cel mai mare proiect de centrală nouă al ELCEN riscă să nu poată fi finanțat din fonduri UE decât în proporție de sub 10%

Căldură și apă caldă pentru București: Cel mai mare proiect de centrală nouă al ELCEN riscă să nu poată fi finanțat din fonduri UE decât în proporție de sub 10%
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 mar 2024

Cel mai mare proiect de centrală nouă al companiei de stat Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de agent termic al Capitalei și unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din România, riscă să nu poată fi finanțat din fonduri UE nerambursabile aferente Fondului de Modernizare decât în proporție de mai puțin de 10% din valoarea totală a investiției, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

ELCEN a lansat luna trecută consultări de piață pentru a vedea care ar fi costurile și condițiile tehnice și comerciale ale încheierii unor contracte de servicii de consultanță de tip Owner’s Engineer, în vederea ridicării și punerii în funcțiune de blocuri energetice noi pe amplasamentele centralelor existente CET Sud și CET Grozăvești, cu finanțare nerambursabilă europeană din Fondul de Modernizare.

DECIZIE RCA - Amenzi mai mari pentru anumiți șoferi CITEȘTE ȘI DECIZIE RCA - Amenzi mai mari pentru anumiți șoferi

La CET Sud, ELCEN vrea construirea unei centrale noi de circa 617 MW electrici și 438 MW termici, în ciclu combinat pe gaze naturale în amestec cu hidrogen, cu emisii CO2 de maximum 250 g echivalent/kWh produs, pe durata de viața economică a unității.

Valoarea totală a investiției de la CET Sud este estimată la 560 milioane euro, iar perioada de implementare - la circa 5 ani și jumătate.

Ford Otosan atrage un credit sindicalizat de sute milioane euro pentru extinderea uzinei din Craiova. Care sunt băncile implicate CITEȘTE ȘI Ford Otosan atrage un credit sindicalizat de sute milioane euro pentru extinderea uzinei din Craiova. Care sunt băncile implicate

″Din discuțiile purtate cu elaboratorii Ghidului de Finanțare prin intermediul Fondului de Modernizare (ce este în elaborare la Comisia Europeană și care urmărește principiile existente în Ghidul de Finanțare aferent PNRR-ului), suma maximă care poate fi obținută pentru un proiect este de circa 30-50 milioane euro. În cazul proiectului de implementare a unui ciclu combinat la CET București Sud, această sumă este mult prea mică față de valoarea proiectului, respectiv de circa 560 milioane euro″, se arată într-un document al companiei.

Potrivit sursei citate, asta ar majora substanțial necesarul de finanțare din surse proprii și bancare pentru proiect, ceea ce reprezintă o problemă din 2 motive: fluxul de numerar al ELCEN este limitat de șocurile din ultimii ani, costând în scumpirea gazelor naturale și a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care compania este obligată să le cumpere conform legislației europene și naționale, iar capacitatea de contractare de împrumuturi rambursabile este afectată de creanțele neîncasate de la Termoenergetica, care în februarie se cifrau la circa 800 milioane lei.

CONFIRMARE Startup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est a intrat în România. „Venim într-o țară recunoscută pentru mâncarea delicioasă și ospitalitate.” CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Startup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est a intrat în România. „Venim într-o țară recunoscută pentru mâncarea delicioasă și ospitalitate.”

Soluția ar fi ca ELCEN să propună pentru finanțare nerambursabilă UE centrala nouă gândită pe amplasamentul CET Sud sub formă de proiect individual și nu în cadrul unui apel de proiecte. Astfel, proiectul ar urma să fie notificat individual la Comisia Europeană, în conformitate cu Ghidul de ajutor de stat pentru climă și energie (CEEAG), ceea ce ar spori șansele de obținere a unei finanțări nerambursabile semnificativ mai mari decât în prima variantă.

″(...) în urma discuțiilor clarificatoare purtate cu experți pe partea de fonduri nerambursabile, s-a conturat faptul că (...) este mult mai bine a se demara procedura de notificare individuală, ce conferă șansa unei finanțări mai mari (de circa 50%-70%) din fonduri nerambursabile″, se menționează în document. Asta ar însemna între 280 și 392 milioane euro, din totalul estimat al necesarului investițional, de 560 milioane euro.

EXCLUSIV Planurile ebm-papst în România după tranzacția cu gigantul Siemens: Câți angajați vor fi preluați. Hub IT și R&D pentru grup plus o nouă facilitate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planurile ebm-papst în România după tranzacția cu gigantul Siemens: Câți angajați vor fi preluați. Hub IT și R&D pentru grup plus o nouă facilitate

ELCEN a demarat deja o licitație pentru a contracta o firmă de consultanță care să sprijine producătorul de energie la ″pregătirea și susținerea Notificării individuale conform ajutorului de stat pentru Climă și Energie (CEEAG), în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile pentru proiectul de investiții <Implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul CET București Sud>″.

Valoarea contractului de consultanță este estimată la 1,225 milioane lei plus TVA, iar termenul-limită de depunere a ofertelor este 12 aprilie. Contractul va avea o durată de 2 ani.

Câștigătorul licitației va trebui să facă analiza eligibilității pentru finanțare nerambursabilă a ELCEN ca societate și a proiectului său de la CET Sud, să întocmească și să depună dosarul de finanțare, să ofere asistență pe durata procesului de notificare individuală a proiectului, inclusiv prin discuții cu Consiliul Concurenței din România și cu DG Competition din cadrul Executivului de la Bruxelles, să ofere asistență pe durata procesului de evaluare a proiectului de către finanțator, precum și să asiste ELCEN la semnarea contractului de finanțare.

viewscnt
Afla mai multe despre
căldură apă caldă bucurești
elcen agent termic
elcen centrală nouă
elcen fonduri ue nerambursabile
elcen cet sud