Principalul producător de căldură și curent al Capitalei vrea să facă 2 centrale noi în 5 ani

Principalul producător de căldură și curent al Capitalei vrea să facă 2 centrale noi în 5 ani
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 feb 2024

Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, cel mai mare producător de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, a cărui cerere o asigură în proporție de peste 90%, fiind totodată cel mai mare producător de curent electric din București, face primii pași înspre demararea proiectelor de construire de noi unități de generare anunțate inițial la ieșirea din insolvență din urmă cu un an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ELCEN a lansat consultări de piață pentru a vedea care ar fi costurile și condițiile tehnice și comerciale ale încheierii unor contracte de servicii de consultanță de tip Owner’s Engineer, în vederea ridicării și punerii în funcțiune de blocuri energetice noi pe amplasamentele centralelor existente CET Sud și CET Grozăvești, cu finanțare nerambursabilă europeană din Fondul de Modernizare.

Ucraina plănuiește o nouă rută de export pe Dunăre. ”România este mai previzibilă decât frontiera poloneză” CITEȘTE ȘI Ucraina plănuiește o nouă rută de export pe Dunăre. ”România este mai previzibilă decât frontiera poloneză”

La CET Sud, ELCEN vrea construirea unui bloc energetic de circa 617 MW electrici și 438 MW termici în ciclu combinat pe gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar la CET Grozăvești – unul similar, de 63 MW electrici și 41 MW termici.

″Puterea electrică instalată în ELCEN insumează 1.286,25 MW, iar puterea disponibilă la această dată este de 601 MW, în condițiile în care, în perioada de iarnă, consumul de energie electrică în București este de aproximativ 700 MW″, se arată în documentația consultărilor.

Noi reguli pregătite pentru autorizarea de către primării a restaurantelor și serviciilor de alimentație publică. Documentele care vor fi solicitate. Pentru ce va putea primarul suspenda localurile CITEȘTE ȘI Noi reguli pregătite pentru autorizarea de către primării a restaurantelor și serviciilor de alimentație publică. Documentele care vor fi solicitate. Pentru ce va putea primarul suspenda localurile

Potrivit sursei citate, cele 2 noi centrale ar urma să fie puse în funcțiune cel târziu în 2029, când ar începe perioada de garanție.

Cu sprijinul consultanților, ELCEN vrea contracte de execuție ″la cheie″ a celor 2 blocuri energetice noi, plus contracte de mentenanță pe termen lung pentru echipamentele principale (turbine cu gaze, turbine cu abur etc) cu producătorul original al acestora.

ULTIMA ORĂ FOTO Comisia Europeană aprobă fuziunea Orange-Masmovil cu condiția vânzării unor active către Digi, operatorul cu cea mai rapidă creștere în Spania CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Comisia Europeană aprobă fuziunea Orange-Masmovil cu condiția vânzării unor active către Digi, operatorul cu cea mai rapidă creștere în Spania

În primăvara anului trecut, ELCEN anunța planuri de investiții pe termen mediu și lung în capacități noi de producție în valoare totală estimată, fără TVA, la aproape 640 milioane euro.

ELCEN a ieșit din insolvență în februarie 2023, după ce a plătit datorii totale de circa 1,8 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen investiții
elcen centrale noi
încălzire centralizată bucurești
căldură apă caldă bucurești