Cele mai noi gaze din Marea Neagră au generat profit de peste 1,2 miliarde lei în primele 6 luni de producție. Marja a depășit 25%, pe fondul scumpirilor istorice de pe piețele angro

Cele mai noi gaze din Marea Neagră au generat profit de peste 1,2 miliarde lei în primele 6 luni de producție. Marja a depășit 25%, pe fondul scumpirilor istorice de pe piețele angro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 oct 2023

Black Sea Oil&Gas, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, cei trei concesionari ai perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră românească, unde producția a început la jumătatea anului trecut, pe 15 iunie, au raportat profituri nete cumulate în sumă totală de peste 1,2 miliarde lei pentru 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup

Detalii aici

Veniturile totale ale celor 3 companii s-au situat la peste 4,76 miliarde lei în 2022, astfel că marja de profit calculată astfel ar fi de peste 25%. Raportat la cifra de afaceri însumată a concesionarilor, de 4,18 miliarde lei, marja ar fi de aproape 29%.

Rezultatele au venit într-un an cu scumpiri istorice pe piețele angro europene, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la reducerea masivă a exporturilor de gaze în UE ale gigantului rus de stat producător Gazprom.

FOTO Erste Bank a decis cine va fi viitorul CEO. Revenire surprinzătoare a \ CITEȘTE ȘI FOTO Erste Bank a decis cine va fi viitorul CEO. Revenire surprinzătoare a "prințului moștenitor", al treilea schimbat de grupul austriac în doar 4 ani, după plecarea lui Andreas Treichl

BSOG, principalul concesionar (cu 70% din drepturi) și operatorul perimetrului, a înregistrat un profit net de 1,065 miliarde lei, la venituri totale de 3,442 miliarde lei, din care cifră de afaceri – 2,92 miliarde lei.

Petro Ventures Resources, cu participație de 20% la concesiune, a consemnat profit net de 93,9 milioane lei, cu venituri totale de 890,968 milioane lei (cifră de afaceri de 845,412 milioane lei).

FOTO Inspectori trimiși în control la Loteria Română CITEȘTE ȘI FOTO Inspectori trimiși în control la Loteria Română

Gas Dacia Plus, care deține 10% din perimetru, a terminat anul trecut cu profit net de 54,6 milioane lei, la venituri totale de 426,379 milioane lei, din care cifră de afaceri – 422,706 milioane lei.

În cele 6 luni și jumătate de producție din 2022, din exploatarea Midia s-au extras circa 600 milioane metri cubi de gaze naturale, după cum a relatat Profit.ro. Producția totală internă a României de anul trecut (pe tot anul) s-a ridicat la aproape 10 miliarde metri cubi.

Guvernul a pregătit un sistem strict de import pentru anumite produse agricole din Ucraina și Republica Moldova CITEȘTE ȘI Guvernul a pregătit un sistem strict de import pentru anumite produse agricole din Ucraina și Republica Moldova

BSOG, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia au scăpat în primăvară de celebra contribuție de solidaritate impusă producătorilor de țiței, gaze și carburanți cu profituri considerate ″excesive″, cu argumentul că nu au avut cifră de afaceri în anul anterior, 2021, cînd producția de la Midia încă nu demarase.

Toți cei trei concesionari se judecă cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în procese de contestare a amenzilor primite de la Autoritate pentru pretinsa nerespectare a obligației legale impuse din 2022 tuturor producătorilor români de gaze, de a vinde la prețul reglementat de 150 lei/MWh cantitățile necesare de gaze rezultate din activitatea de producție internă curentă pentru asigurarea consumului clienților casnici și al producătorilor de energie termică care alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației.

Coca-Cola inaugurează prima fabrică de PET reciclat a unui producător de băuturi din România, investiție de 55 milioane lei CITEȘTE ȘI Coca-Cola inaugurează prima fabrică de PET reciclat a unui producător de băuturi din România, investiție de 55 milioane lei

Cei de la Gas Plus Dacia au dus litigiul chiar până la Curtea Constituțională.

Pe de altă parte, dat fiind că nu vând la cotația fixă de 150 lei/MWh pentru populație, petroliștii de la Midia datorează și plătesc la stat supraimpozitul offshore pe veniturile din vânzări, de care cantitățile livrate la preț reglementat sunt scutite. Sumele încasate la buget din acest supraimpozit sunt utilizate inclusiv la plata compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie și gaze, pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile finale plafonate facturate consumatorilor.

CONFIRMARE Germanii de la Mainz Biomed, listați la New York, intră în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Germanii de la Mainz Biomed, listați la New York, intră în România

Demararea vara trecută a producției de gaze naturale pe concesiunea offshore, coroborată cu scumpirile masive de pe toate piețele angro, pe fondul războiului din Ucraina, s-a văzut și în rezultatele financiare ale cumpărătorului gazelor extrase de la Midia, Engie Energy Management România. Traderul local de gaze controlat de grupul francez omonim și-a majorat cifra de afaceri de peste 4 ori în 2022, de la 1,908 la 8,029 miliarde lei, iar cheltuielile au crescut similar, de la 1,885 la 7,872 miliarde lei. Ca atare, profitul net a avansat de peste 7 ori, de la 23,94 la 170,54 milioane lei.

Potrivit fostei conduceri locale a Engie, producția de la Midia ajunge în cele din urmă la consumatorii finali din România.

DOCUMENT&FOTO - IKEA intră într-un nou oraș din România, tatonat discret de peste 10 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT&FOTO - IKEA intră într-un nou oraș din România, tatonat discret de peste 10 ani

Acționarii direcți ai producătorului de gaze BSOG sunt entitatea locală BSOG Holding Activity SRL, care deține 89,992507% din capital, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD – 9,999167%) și societatea înregistrată în Luxemburg CIEP Romania SCA, parte a fondului de investiții Carlyle International Energy Partners (CIEP), administrat de conglomeratul american de asset management Carlyle (0,008326%). Entitatea luxemburgheză controlează la rândul său integral BSOG Holding Activity.

Petro Ventures Resources este deținută de un vehicul juridic olandez omonim cu acționariat necunoscut, iar Gas Plus Dacia este parte a grupului italian listat la Bursă Gas Plus SpA, la care cel mai mare acționar este holdingul de asset management US. FIN SRL.

viewscnt
Afla mai multe despre
black sea oil&gas
gaze naturale marea neagră midia
petro ventures resources
gas plus dacia
supraimpozitare producători gaze naturale
scumpire gaze naturale