Cât a extras noua exploatare de gaze Midia din Marea Neagră. Taxa Ciucă bate taxele Draghi și Meloni la un loc!

Cât a extras noua exploatare de gaze Midia din Marea Neagră. Taxa Ciucă bate taxele Draghi și Meloni la un loc!
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 apr 2023

Grupul italian de petrol și gaze Gas Plus SpA, a cărui subsidiară românească Gas Plus Dacia SRL deține 10% din concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, la care concesionari majoritari (70%) și operatori sunt americanii de la Black Sea Oil&Gas, a raportat pentru anul trecut o cotă de producție de gaze la Midia de 60 de milioane de metri cubi, ceea ce indică o producție totală pe concesiune de 600 milioane metri cubi în 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Activitatea de extracție la Midia, unde concesionari mai sunt și cei de la Petro Ventures Resources (20%), a început pe 15 iunie 2022, astfel că cifrele acoperă a doua jumătate din anul trecut, plus circa două săptămâni. Astfel, dacă ar fi produs tot anul în același ritm, petroliștii de la Midia ar fi putut extrage cu aproximație 1,2 miliarde metri cubi.

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon: Stresul din sectorul financiar cauzat de două falimente bancare din SUA este încă o amenințare CITEȘTE ȘI CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon: Stresul din sectorul financiar cauzat de două falimente bancare din SUA este încă o amenințare

Pentru 2023, italienii estimează că partea lor din extracția de gaze de la Midia va depăși 100 milioane metri cubi, semnalând astfel o prognoză de producție totală de peste 1 miliard de metri cubi, deci o scădere a producției medii zilnice față de anul trecut.

Producția totală de gaze a României s-a ridicat la aproape 10 miliarde metri cubi în 2022, fiind cu 7% mai mare decât în anul anterior.

Compania americană Acrisure, cu venituri anuale de peste 4 miliarde dolari, preia proprietarul Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România CITEȘTE ȘI Compania americană Acrisure, cu venituri anuale de peste 4 miliarde dolari, preia proprietarul Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România

Profitul operațional EBITDA (din producția de gaze de la Midia din 2022, reprezentând 10% din totalul de pe concesiune – n.r.) a ajuns la 43,3 milioane euro după doar 6 luni de activitate. Rezultatul net a fost însă afectat de impunerea contribuției extraordinare de solidaritate la finalul lui 2022, fără nici un fel de armonizare cu alte măsuri deja în vigoare în țară, cu impact de 21,6 milioane euro în contul de profit și pierdere″, a transmis Gas Plus SpA Bursei din Milano, unde este listat.

EBITDA reprezintă profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare.

Contribuția de solidaritate datorată în România de italieni nu poate fi extrapolată cu certitudine la nivelul tuturor celor 3 concesionari (ceea ce ar însemna 216 milioane euro în total), pentru că este posibil ca profiturile pe 2022 ale companiilor să nu fie proporționale, în principal din cauza diferențelor pe partea de cheltuieli. De exemplu, Gas Plus SpA menționează că, anul trecut, și-a rambursat anticipat partea de 19 milioane euro dintr-un credit în valoare totală de 190 milioane euro contractat de toți concesionarii în vederea dezvoltării proiectului Midia.

Messi investește într-un lanț de fast-food specializat în burgeri, alături de mai mulți fotbaliști CITEȘTE ȘI Messi investește într-un lanț de fast-food specializat în burgeri, alături de mai mulți fotbaliști

În orice caz, toți petroliștii de la Midia au dat deja în judecată Guvernul, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF pe tema contribuției de solidaritate, iar cei de la BSOG au declarat pentru Profit.ro că noua impunere fiscală ″face ca orice creștere a producției interne de gaze să fie de neconceput″.

Potrivit OUG nr. 186/2022, contribuția de solidaritate de 60% se aplică profiturilor impozabile din 2022 care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021. În intervalul respectiv, însă, petroliștii de la Midia au consemnat an de an pierderi, întrucât au avut doar cheltuieli investiționale, nu și încasări, astfel că procentul de 60% li se va aplica la tot profitul obținut anul trecut.

ULTIMA ORĂ Ion Țiriac urcă puternic în top și redevine cel mai bogat român. Dines, depășit și de Dragoș Pavăl CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ion Țiriac urcă puternic în top și redevine cel mai bogat român. Dines, depășit și de Dragoș Pavăl

În ceea ce privește România, grupul a inițiat deja acțiuni juridice împotriva legislației contribuției de solidaritate și își rezervă dreptul de a face același lucru în privința celei din Italia″, se arată și în raportul preliminar pe 2022 al Gas Plus SpA.

Pentru activitatea din Italia din 2022, Gas Plus SpA datorează în total autorităților din Peninsulă contribuție de solidaritate de 16,9 milioane euro. Măsura a fost implementată în 2 forme diferite de către cele două guverne italiene de anul trecut, compania denumindu-le ″contribuția Draghi″ (pentru care Gas Plus SpA a plătit deja 8,1 milioane euro în 2022) și ″contribuția Meloni″ (care aplică același Regulament UE precum cea românească și pentru care compania datorează anul acesta 8,8 milioane euro), după numele celor doi premieri care s-au succedat în 2022 în fruntea Executivului de la Roma.

VIDEO Trump - la tribunal. S-a predat pentru a fi oficial pus sub acuzare CITEȘTE ȘI VIDEO Trump - la tribunal. S-a predat pentru a fi oficial pus sub acuzare

Gas Plus SpA spune însă că speră să convingă autoritățile italiene să revizuiască legislația națională a contribuției de solidaritate până la deadline-ul de declarare și plată din vară.

În raport cu ciclicitatea structurală a activității de explorare și producție, contribuțiile extraordinare impuse producătorilor de gaze din Italia și Româna apar ca fiind complet disproporționate, ducând în cazul nostru la o rată de impozitare de 94%. La noi în țară, cel puțin, sperăm că Guvernul va revizui aceste reglementări până la termenul limită de la finalul lunii iunie, când va avea loc și AGA de aprobare a rezultatelor financiare pe 2022 ale grupului″, a declarat CEO-ul Gas Plus SpA, Davide Usberti.

EXCLUSIV Încep tăierile: Vor fi înghețate din nou angajările la stat, cheltuielile ministerelor și agențiilor vor fi limitate lunar de Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Încep tăierile: Vor fi înghețate din nou angajările la stat, cheltuielile ministerelor și agențiilor vor fi limitate lunar de Guvern

Per total, grupul italian a raportat pentru 2022 o EBITDA de 76,1 milioane euro, de peste 4 ori mai mare față de 2021 (17,9 milioane euro), însă profitul net a a crescut doar marginal, de la 3,1 la 3,4 milioane euro, din cauza contribuțiilor extraordinare impuse în România și Italia, al căror cost total pentru companie s-a ridicat la peste 38 milioane euro, din care 21,6 milioane euro cea din România.

Cu tot cu redevențe și impozite suplimentare, italienii au plătit anul trecut taxe pe producția lor de hidrocarburi (totală, nu doar pe cea din România) de 43,8 milioane euro.

Lituania le interzice rușilor să cumpere proprietăți imobiliare CITEȘTE ȘI Lituania le interzice rușilor să cumpere proprietăți imobiliare

Veniturile totale ale Gas Plus SpA au crescut de 2,7 ori anul trecut, de la 84,8 la 235,4 milioane euro, în principal grație plusului de producție de hidrocarburi adus de exploatarea de la Midia, coroborat cu majorarea amplă a prețurilor de vânzare.

Italienii se așteaptă ca profitul lor să crească în 2023, față de 2022, printre altele datorită faptului că, ″în baza reglementărilor în prezent în vigoare, (încasările din – n.r.) 2023 vor fi supuse unei contribuții extraordinare numai în ceea ce privește activitățile din România, contribuția pe cele din Italia de anul trecut fiind deja contabilizată în bilanțul pe 2022, atât în ceea ce privește <contribuția Draghi>, cât și în ceea ce privește <contribuția Meloni>″, se mai menționează în raportul Gas Plus SpA.

În Italia, Gas Plus desfășoară activități de producție, furnizare, trading, înmagazinare, transport și distribuție de gaze. Principalul acționar al companiei este grupul italian de asset management US. FIN SRL, cu 74% din capital, iar free float-ul bursier reprezintă circa 13,5% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
gas plus dacia
gas plus spa
gaze naturale marea neagră midia
contribuție de solidaritate petrol și gaze