Centrala de la Cernavodă va opri, pe rând, cele două reactoare nucleare

Centrala de la Cernavodă va opri, pe rând, cele două reactoare nucleare
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2017

Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat, joi, că în 2 mai, la ora 01:00, unitatea 1 va fi deconectată controlat de la Sistemul Energetic Național (SEN) pentru lucrări de mentenanță care, potrivit procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită. În 6 mai, după repornirea reactorului 1, va fi oprit reactorul 2, pentru o lună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Reactorul 1 va fi reconectat la SEN pe 5 mai, urmând ca a doua zi, pe 6 mai, și reactorul 2 să intre în oprire planificată, timp de o lună, scrie News.ro.

Lucrările de mentenanță la unitatea 1 implică înlocuirea unor componente aferente instalațiilor și reprezintă activități programate în conformitate cu necesitățile și procedurile centralei, potrivit reprezentanților Nuclearelectrica.

”Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată în data de 6 mai 2017 pentru o perioada estimată de 30 de zile, conform planificărilor aferente fiecărei opriri planificate”, arată Nuclearelectrica într-un comunicat de presă transmis joi.

Oficialii companiei spun că opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu aproximativ doi ani anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare.

Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, eliberat din arest după aproape șase luni și judecat sub control judiciar CITEȘTE ȘI Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, eliberat din arest după aproape șase luni și judecat sub control judiciar

În perioada opririi planificate a reactorului 2 vor avea loc activități din programul de mentenanță, din programul de inspecții, precum și din cel de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate.

”Toate lucrările, atât cele aferente unității 1, cât și cele stabilite în programul de oprire planificată a unității 2, se vor executa în condiții de siguranță pentru personalul centralei, public și mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă”, arată societatea.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

Nuclearelectrica a realizat anul trecut o producție netă de energie în scădere la 10.388 GWh, de la 10.709 GWh în anul 2015.

Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.

Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 2,04 miliarde lei (453,3 milioane euro).

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
reactoare