Clienții furnizorilor de electricitate intrați în insolvență pot plăti mai mult pentru curentul consumat

Clienții furnizorilor de electricitate intrați în insolvență pot plăti mai mult pentru curentul consumat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 mar 2017

Clienții non-casnici vor avea un nou motiv să fie extrem de atenți în momentul în care își aleg furnizorul de electricitate, în cazul falimentului acestuia putând achita un preț mult mai ridicat pentru energia consumată, preț legat de cel de pe piața pentru ziua următoare (PZU), care a ajuns în primele luni ale anului și de 4 ori mai mare decât cel de pe piața la termen. Prevederea este cuprinsă într-un proiect de ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), menit probabil a corecta unele situații neplăcute pentru furnizorii de ultimă instanță, apărute în urma falimentului mai multor furnizori ca urmare a majorării prețului pe piața pentru ziua următoare în lunile ianuarie și februarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cei mai afectați de pe urma falimentelor înregistrate la începutul acestui an, ca urmare a majorării prețului electricității tranzacționată pe piața pentru ziua următoare (la peste 650 lei/MWh), n-au fost clienții companiilor insolvente, care au fost preluați potrivit legislației și ordinelor ANRE, de furnizorii de ultimă instanță, ci chiar aceștia din urmă și companiile surori de distribuție. Cel mai elocvent caz este cel al falimentului Transenergo, Electrica SA anunțând că are, pe segmentul de Parte Responsabilă cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane lei aferentă clientului său Transenergo.

Potrivit ANRE, pentru majorarea prețului pe piața PZU, dincolo de vremea mai geroasă decât a fost estimat, responsabile sunt și companiile care au anunțat în acele zile rezilierea unilaterală a contractelor. După 23 ianuarie, a fost înregistrată o creștere a ofertelor de cumpărare pe PZU, după ce, în 20 ianuarie, un furnizor a notificat partenerii de tranzacții că iși reziliază contractele începând cu 24 ianuarie, precizează autoritatea.

”Având în vedere faptul că furnizorul avea încheiate contracte de furnizare cu doi mari consumatori, precum și faptul că desfășurau o activitate intensă de trading cu un număr semnificativ de participanți la piața angro de energie electrică, se constată o nouă etapă de accesare a PZU ca sursă de achiziție a energiei electrice pentru partenerii lui”, se arată într-un raport ANRE.

Ca urmare a notificărilor primite de la furnizor, și alți furnizori au denunțat, la rândul lor, contractele încheiate pe PCSU (Piața centralizată pentru serviciul universal). Astfel, furnizori de ultimă instanță au rămas fără cantitatea contractată de electricitate și au fost nevoiți fie să apeleze la PZU, fie la cea de echilibrare. De unde și expunerile anunțate.

ANRE vrea să interzică participarea la licitații a producătorilor și furnizorilor de electricitate care nu-și respectă obligațiile contractuale CITEȘTE ȘI ANRE vrea să interzică participarea la licitații a producătorilor și furnizorilor de electricitate care nu-și respectă obligațiile contractuale

Consumatorii nu pot rămâne fără curent, așa că au fost transferați, până își aleg un alt furnizor, către furnizorii de ultimă instanță, cum a fost cazul clienților Eco2Energy Choice și Transenergo Com S.A. preluați de Enel Energie și Electrica Furnizare. Numai că aceste companii au proprii lor clienți și pentru alimentarea noilor clienți preluați la ordinul ANRE au fost nevoite să cumpere energie suplimentară de pe piața pentru ziua următoare, pe care prețul era în ascensiune, chiar din cauza furnizorilor ai căror clienți au fost obligați să-i preia.

Așa se face că, potrivit noului proiect de ordin al președintelui ANRE, “pentru consumul de energie electrică înregistrat ȋn lunile calendaristice ȋn care prețul mediu ponderat PZU publicat de OPCOM în raportul lunar este cu cel puțin 10% mai mare decât media prețurilor de închidere a ultimei sesiuni de licitație desfășurată pe PCSU, FUI facturează suplimentar față de tarifele de ultimă instanță (UI) aplicabile, un tarif PZU”. Tarifele UI se determină pe baza valorilor medii ale tarifelor componentei de piață concurențială, majorate cu maximum 5%, în cazul locurilor de consum alimentate la joasă tensiune, maximum 7,5%, în cazul locurilor de consum alimentate la Tensiune Medie și maximum 10%, în cazul locurilor de consum alimentate la înaltă tensiune.

Marii jucători de pe piața energiei - obligați de ANRE să preia clienții, dar și datoriile furnizorilor cu probleme CITEȘTE ȘI Marii jucători de pe piața energiei - obligați de ANRE să preia clienții, dar și datoriile furnizorilor cu probleme

Potrivit noului ordin, furnizorii de ultimă instanță vor factura noilor clienți, până în momentul în care aceștia optează pentru un alt furnizor, pe lângă tariful UI (tariful CPC majorat cu maxim 5,7,5 sau 10%, după caz) și un tarif PZU, care nu poate însă să fie mai mare decât diferența dintre valoarea prețului mediu PZU publicat de operatorul pieței de energie electrică pentru luna calendaristică respectivă și valoarea medie a prețurilor de închidere a ultimei sesiuni de licitație desfășurată pe PCSU.

Tariful PZU ar urma să fie aplicat nu numai clienților rămași fără fără furnizor de energie electrică din motive neimputabile lor, ci tuturor clienților non-casnici care nu îndeplinesc condițiile sau nu solicită să beneficieze de serviciul universal și care se află în situația de a nu avea asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă.

Aceasta nu este singura modificare pe care ANRE o are în vedere privind funcționarea pieței de electricitate în urma majorărilor de prețuri pe PZU din ianuarie și februarie. ANRE a mai propus și ca participanții la licitațiile simultane cu preț descrescător pe piața centralizată pentru serviciul universal (PCSU), de pe OPCOM, care nu-și respectă obligațiile contractuale față de furnizorii de ultimă instanță, să aibă interdicție la vânzarea de energie electrică în următoarele trei sesiuni ale respectivei piețe.

ANRE își face regulament de investigare a manipulărilor pieței de energie după ce a anunțat că anchetează deja 2 companii CITEȘTE ȘI ANRE își face regulament de investigare a manipulărilor pieței de energie după ce a anunțat că anchetează deja 2 companii

Licitațiile pe piața centralizată pentru serviciul universal se desfășoară trimestrial pentru două sau trei produse specifice cu livrare în trimestrul calendaristic următor. Pe această piață, participanții (producătorii de energie electrică, furnizorii, inclusiv furnizorii de ultimă instanță) se pot înregistra fie în calitate de cumpărător prin licitație, fie de participant. Cumpărătorul prin licitație trebuie să fie desemnat de către ANRE pentru prestarea serviciilor de furnizor de ultimă instanță (FUI). Participarea FUI la PCSU este obligatorie pentru achiziția energiei electrice destinate acoperirii consumului de energie electrică facturat la tarif concurențial clienților finali deserviți în regim de serviciu universal.

Participanții la licitație trebuie să dețină licență de producere sau furnizare energie electrică, cu excepția FUI.

Totodată, ANRE a elaborat și un proiect de regulament de organizare și desfășurare a activității de investigare a potențialelor nereguli apărute în funcționarea pieței angro de energie, care conține regulile de investigare de către ANRE a suspiciunilor de utilizare de informații privilegiate pentru tranzacții pe piața de energie, precum și a celor de manipulare a pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
electricitate
pret
clienti
non-casnici
faliment
anre