România a avansat în 2020 o poziție în topul principalilor producători de gaze din Uniunea Europeană (UE), ajungând pe locul al doilea, cu o producție de 9 miliarde metri cubi, dublându-și totodată ponderea procentuală, de la 9,1% în 2019 la 16,5% din volumul total de gaze produs de statele UE anul trecut. Însă nu performanțele deosebite ale României, care de altfel nu există (în 2020 România și-a redus cu 10% producția de gaze), sunt explicația acestei situații, ci Brexit-ul și reducerea producției în restul statelor europene, în special în Olanda, actuala ocupantă a primului loc, unde producția a scăzut de la 33,7 miliarde metri cubi în 2019 la 24 miliarde metri cubi în 2020.
Toate structurile sindicale ale salariaților combinatului siderurgic Liberty Ostrava din Cehia, parte a imperiului GFG Alliance al familiei indiene miliardare Gupta, sunt gata să intre în grevă din cauza situației financiare a companiei-mamă, care amenință operațiunile întreprinderii cehe, a declarat Petr Slanina, liderul sucursalei Liberty Ostrava a celei mari confederații sindicale din Republica Cehă, KOVO, într-o întâlnire cu presa.
Consumul final de energie electrică a scăzut cu 2,9% în perioada ianuarie-februarie 2021, la 9.262,7 milioane kWh, iar exportul de energie electrică a crescut cu 8,58%, la 1.096,4 milioane kWh, față de perioada similară din 2020, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), care mai arată că în primele două luni din 2021 consumul populației a crescut cu 13,1%.
Directorul General al companiei austriece OMV, Rainer Seele, a discutat cu reprezentanții fondului de investiții Mubadala din Abu Dhabi – al doilea mare acționar al OMV, despre o posibilă vânzare a Petrom, anunță ziarul austriac Kurier.
Romgaz este pregătită să preia subsidiara românească a gigantului american ExxonMobil, ce deține 50% din drepturile concesiunii perimetrului de gaze naturale offshore de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, iar modalitatea de finanțare va fi una mixtă, formată din surse proprii și surse atrase, care vor consta cel mai probabil într-un credit bancar sindicalizat și într-o emisiune externă de obligațiuni, apetitul pieței pentru finanțarea acestui proiect fiind neașteptat de mare, au declarat, într-o conferință de presă, oficialii companiei de stat.
Investitorii din piața de capital românească vor avea posibilitatea să plaseze bani într-o emisiune de obligațiuni realizată de o companie activă pe piața de energie OPCOM, fondată de un italian și care este profitabilă din 2015 până în prezent.
Directorul general al companiei, Marius Aristotel Jude, a răspuns astfel unei întrebări legate de eventuala legătură dintre recenta ofertă fermă a Romgaz de preluare a subsidiarei românești a ExxonMobil, care deține 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze din Marea Neagră Neptun Deep, și perspectiva de modificare a Legii offshore, evocată în mod repetat de actuala guvernare și solicitată de 3 ani de petroliștii activi în Marea Neagră.
7 activiști Greenpeace au format o blocadă în fața Ministerului Energiei, afișând bannere cu mesajele „Oamenii au viitor, cărbunele nu” și „Energie regenerabilă, nu cărbune”.
Alternus Energy, care deține mai multe proiecte de energie solară în România, a atras echivalentul a 9 milioane de euro printr-o emisiune de obligațiuni convertibile.
Chiar dacă legislația prevede că distribuitorii sunt obligați să-i racordeze "gratis" pe prosumatorii producători de energie regenerabilă la rețea, în practică acest lucru se dovedește mult mai dificil de realizat, în special în cazul prosumatorilor care dețin și sisteme de stocare. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat un proiect de ordin din care reies costurile pe care aceștia trebuie să le suporte, costuri care nu încurajează racordarea la rețeaua distribuitorului.