CONFIRMARE Romgaz vrea să atragă un miliard de euro de pe piețele externe pentru a finanța Neptun Deep

CONFIRMARE Romgaz vrea să atragă un miliard de euro de pe piețele externe pentru a finanța Neptun Deep

Christina Verchere și Răzvan Popescu, șefii OMV Petrom și Romgaz, concurenți în afaceri, dar parteneri în proiectul Neptun Deep (Sursa: Profit.ro)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 iun 2023

Romgaz, companie care miercuri a anunțat, împreună cu partenerul său OMV Petrom, că a adoptat decizia de investiție în cel mai important proiect offshore din apele teritoriale ale României, Neptun Deep, intenționează să atragă un miliard de euro de pe piețele internaționale, printr-o emisiune de obligațiuni, desfășurată în 2 etape, a confirmat Răzvan Popescu, directorul general al companiei, o informație publicată de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele 2 emisiuni de obligațiuni vor fi făcute la o valoare egală de câte 500 de mii de euro, atât pe Bursa de Valori din Luxemburg, cât și pe BVB.

Prima etapă a emisiunii de obligațiuni va avea loc anul viitor.

“Va trebui să ieșim pe piața internațională, este singura soluție”, a declarat Popescu.

ULTIMA ORĂ VIDEO Un nou incendiu la Petromidia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Un nou incendiu la Petromidia

Emisiunea de obligațiuni va fi în euro, și nu în dolari, date fiind costul de finanțare mai redus și posibilitatea unei eventuale refinanțări sindicalizate mai avantajoase.

CEO-ul Romgaz a mai precizat că restul finanțării, până la 2 miliarde de euro, contribuția Romgaz în Neptun Deep în următorii 4 ani, va fi asigurată din surse proprii.

Este analizată și o eventuală vânzare în avans a gazelor din Neptun Deep în vederea finanțării proiectului.

Partenerul său în proiect, OMV Petrom, probabil că va finanța partea sa din investiție, de 2 miliarde euro, integral din surse proprii, a declarat CEO-ul Christina Verchere.

Răzvan Popescu a confirmat și faptul că Romgaz este interesată de preluarea de active sau participațiuni la companiile de distribuție gaze din România.

“Acordurile de concesiune sunt vechi, nu sunt la updatate. În plus, unii concesionari ai rețelelor de distribuție dau semne că vor să se retragă și cineva trebuie să fie pregătit să le ia locul”, a afimar CEO-ul Romgaz.

Profit.ro a anunțat în prealabil că Romgaz intenționează să se împrumute pe piețele externe pentru finanțarea proiectului Neptun Deep, dar și să achiziționeze participațiuni sau active ale unor societăți de distributie gaze naturale.

"Achiziția de participațiuni/active ale unor societăți de distribuție gaze naturale” este o noutate. Ultima dată când au existat discuții pe această temă a fost în urmă cu peste 2 ani, dar la acel moment era indicată o singură societate, Mehedinți Gaz.

Interesant este că distribuitorului și furnizorului de profil Mehedinți Gaz, deținut indirect de către compania italiană Italtecna SpA din grupul de firme Dondi Construzioni, operează rețeaua de distribuție a gazelor din Drobeta Turnu Severin, municipiul de baștină al fostului ministru liberal, care era și șeful filialei Mehedinți a partidului, cu care firma a avut în trecut și un litigiu în instanță, finalizat pe cale amiabilă.

Întrebat dacă achiziționarea Mehedinți Gaz mai este de actualitate, Răzvan Popescu a precizat că “trebuie efectuată o evaluare juridică înainte de a lua o decizie”.

Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat că au luat o decizie finală favorabilă de investiție în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, așa cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro. În urma declanșării producției, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.

Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri, iar investițiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanșării producției în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
imprumuturi
finantare externă
neptun deep
gaze naturale marea neagră
romgaz
distribuitori