Romgaz și-a bugetat investiții de peste 730 milioane lei în gazele din Marea Neagră

Romgaz și-a bugetat investiții de peste 730 milioane lei în gazele din Marea Neagră
scris 18 mai 2023

Romgaz Black Sea Limited, filiala înregistrată în Bahamas a companiei românești de stat omonime producătoare de gaze naturale, preluată anul trecut de la gigantul petrolier american ExxonMobil contra a peste 1 miliard de dolari pentru participația de 50% la cea mai mare concesiune offshore de gaze din Marea Neagră românească, Neptun Deep, unde este parteneră egală cu OMV Petrom, și-a bugetat pentru anul acesta un program de investiții de peste 730 milioane lei.

″Activitatea proiectului Neptun Deep este desfășurată prin Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București. La acest moment, în perimetrul Neptun Deep se desfășoară activități de explorare, precum și activități de pregătire a etapei de dezvoltare a zăcămintelor de gaze naturale descoperite cu caracter comercial″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.

Amber - cea mai mare cifră de afaceri înregistrată vreodată de un studio de jocuri video din România CITEȘTE ȘI Amber - cea mai mare cifră de afaceri înregistrată vreodată de un studio de jocuri video din România

Compania-mamă a acordat în T1 2023 credite de 31,5 milioane lei ″pentru dezvoltarea infrastructurii filialei Romgaz Black Sea Limited″.

Pentru anul 2023, filiala Romgaz Black Sea Limited are un program de investiții total aprobat în valoare de 736.199 mii lei, din care suma de 599.943 mii lei este aprobată ca buget contingent, depinzând de decizia finală de investiție″, se mai menționează în act.

FOTO Renault anunță viitorul SUV Coupe derivat din Austral. Nume care are legături cu istoria mărcii de la începutul secolului trecut CITEȘTE ȘI FOTO Renault anunță viitorul SUV Coupe derivat din Austral. Nume care are legături cu istoria mărcii de la începutul secolului trecut

În primele 3 luni ale anului 2023, filiala a avut un program de investiții aprobat în valoare de 54,647 milioane lei, din care însă a realizat numai circa jumătate, respectiv de 27,405 milioane lei. Grosul investițiilor a vizat activități de pregătire a etapei de dezvoltare a Neptun Deep.

Partenerii de la OMV Petrom, care au și statut de operatori ai perimetrului, au anunțat pentru 2023 investiții totale în explorare și producție “de circa 2,9 miliarde lei, incluzând Neptun Deep”, fără să detalieze cifra aferentă proiectului offshore.

ULTIMA ORĂ Creșterea economică a încetinit puternic în primul trimestru CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Creșterea economică a încetinit puternic în primul trimestru

Decizia finală de investiție pentru Neptun Deep este așteptată în curând, la jumătatea anului.

Potrivit documentației proiectului, se estimează că, la capacitate maximă, perimetrul Neptun Deep va produce în medie 19 milioane metri cubi de gaze pe zi, adică aproape 7 miliarde metri cubi pe an, în condițiile în care, anul trecut, România a produs în total cam 9 miliarde metri cubi. Producția ar putea demara în ultima parte a anului 2026 sau în prima parte a lui 2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz gaze marea neagră
romgaz neptun deep
romgaz black sea limited
romgaz omv petrom neptun deep
decizie finală de investiție neptun deep