Diminuarea exporturilor către Ucraina a micșorat cu 15% vânzările angro de produse petroliere ale OMV Petrom. Verchere: Simpla proximitate de această piață ne-a oferit un avantaj competitiv

Energie   
Diminuarea exporturilor către Ucraina a micșorat cu 15% vânzările angro de produse petroliere ale OMV Petrom. Verchere: Simpla proximitate de această piață ne-a oferit un avantaj competitiv

OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze și liderul pieței de carburanți din România, și-a redus cu 15% vânzările angro de produse rafinate în primul trimestru al anului, ca urmare a diminuării exporturilor către Ucraina, piață pe care, până recent, o domina, cel puțin pe segmentul comercializării benzinei.

Profit.ro a anunțat că România nu a mai fost în primul trimestru al acestui an cel mai mare furnizor de benzină al Ucrainei, ca anii trecuți, în pofida unei creșteri considerabile a livrărilor în luna martie, fiind depășită de Lituania, țară în care grupul polonez PNK Orlen deține o rafinărie importantă.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit OMV Petrom, vânzările totale de produse rafinate au fost cu 7% mai mici față de cele din primul trimestru al anului trecut, în pofida unui volum constant al vânzărilor cu amănuntul, care au reprezentat 58% din vânzările totale.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Explicația: volumul vânzărilor angro (vânzări totale exceptând vânzările cu amănuntul) a scăzut cu 15%, “în principal din cauza exporturilor mai mici”.

“A existat o scădere a vânzărilor. Vreau să spun că am fost întotdeauna exportatori, dar mai recent am exportat de fapt în Ucraina. Alți jucători au intrat pe această piață mai recent, în timp ce noi am intrat destul de repede pe piață, imediat după începerea conflictului. Parțial, cred că simpla proximitate de această piață ne-a oferit un avantaj competitiv”, a explicat CEO-ul companiei, Christina Verchere.

FOTO - PPC (fostul Enel România) anunță o nouă ofertă la electricitate după ce expiră plafonarea CITEȘTE ȘI FOTO - PPC (fostul Enel România) anunță o nouă ofertă la electricitate după ce expiră plafonarea

De altfel, OMV Petrom estimează că și la nivelul întregului an vânzările totale de produse rafinate vor fi ușor mai mici fata de anul precedent (2024: 5,8 mil tone), în pofida faptului că cele cu amănuntul vor fi ușor mai mari.

“În România, preconizăm că cererea de produse petroliere în comerțul cu amănuntul va fi ușor peste nivelul din 2024”, se precizează în raportul financiar pe primul trimestru al companiei.

“Vedem o scădere a cererii în general. Deci acest lucru îl vedem și în comerțul cu amănuntul. Nu suntem sub anul precedent. Suntem încă pe o tendință ascendentă, dar creșterea este mai mică decât am văzut în trecut. Acest lucru îl vedem și în afacerile comerciale în general, deoarece economia încetinește față de ceea ce vedeam în trecut”, recunoaște și CFO-ul OMV Petrom, Alina Popa.

România nu a mai fost în primul trimestru al acestui an cel mai mare furnizor de benzină al Ucrainei, ca anii trecuți, în pofida unei creșteri considerabile a livrărilor în luna martie, fiind depășită de Lituania, țară în care grupul polonez PNK Orlen deține o rafinărie importantă, conform datelor analizate de Profit.ro.

Companiile din România (în principal OMV Petrom, dar și Rompetrol și Oscar Downstream) au exportat în Ucraina în primele 3 luni ale anului 59,3 mii tone benzină, cu aproape 8 mii tone mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, reiese dintr-un raport al grupului de consultanță ucrainean A-95.

Benzina exportată de România a acoperit în primul trimestru aproximativ 22% din volumul total importat de Ucraina, de 272 mii tone.

Scăderea volumelor exportate de companiile românești are ca explicație atât scăderea cererii ucrainene cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar și majorarea importurilor efectuate de companiile locale din Lituania.

FOTO ANUNȚ Primul hub al României de mare putere pentru încărcarea mașinilor electrice este al OMV Petrom CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Primul hub al României de mare putere pentru încărcarea mașinilor electrice este al OMV Petrom

Astfel, în primele trei luni ale acestui an, importurile din Lituania și Germania au crescut semnificativ — de 2,4 ori, până la un total de 71 de mii tone, respectiv 58,5 mii tone, ceea ce face ca Germania să ocupe locul al treilea în topul furnizorilor externi ai Ucrainei, după Lituania și România.

Din septembrie 2024, după reconstrucția terminalului feroviar Motskava, Lituania a devenit cel mai mare furnizor de benzină al Ucrainei.

Importurile din Germania s-au situat peste cele din Polonia, care au scăzut cu 23%, până la 49,8 mii tone.

În martie, importurile de benzină din România au crescut cu 42%, la 23,7 mii tone. 91% din acestea provin de la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom (21,6 mii tone, +14%), 8% de la Petromidia, operată de Rompetrol Rafinare (2 mii tone), restul fiind livrat de Oscar Downstream.

Principalul client care cumpără benzină din România este OKKO, cu 15,8 mii tone, sau 67% din totalul importurilor de la rafinăriile autohtoni).

Profit.ro a anunțat că OMV Petrom a început transportul rutier de benzină către Ucraina, dintr-un terminal renovat din București, după ce până în prezent exporturile erau efectuate exclusiv pe cale feroviară.

Potrivit importatorilor ucraineni, capacitatea tehnică este de 5 mii tone pe lună, totuși, terminalul deservește doar vehicule bine tehnologizate.

Alertă meteo în toată țara - Cod Galben de furtuni CITEȘTE ȘI Alertă meteo în toată țara - Cod Galben de furtuni

România a fost în 2024, pentru al treilea an consecutiv, cel mai important furnizor de benzină al Ucrainei, rafinăria Petrobrazi continuând să fie principala sursa de alimentare a Kievului. Proprietarul acesteia, OMV Petrom, și-a majorat cu aproape 40% cantitățile livrate Kievului de la 206 mii tone în 2023 la 283 mii tone în 2024.

Principalul concurent pe piața ucraineană de benzină al OMV Petrom a fost, ca și anul trecut, compania poloneză PKN Orlen, care și-a crescut la rândul său livrările de la rafinăria pe care o deține în Polonia cu 60%, ajungând la 240,4 mii tone.

Numai că PKN Orlen mai deține o rafinărie și în Lituania, rafinărie care, la rândul său, și-a majorat cu 56% exporturile de benzină în Ucraina, ajungând la 235,9 mii tone.

Împreună, cele 2 rafinării deținute de PKN Orlen în Polonia și Lituania au furnizat o cantitate de 476,3 mii tone de benzină, mai mare decât cea livrată de OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
omv petrom
pnk orlen
polonia
lituania
ucraina
benzina
exporturi