Horia Cardoș, CEO Agroland, spune că astăzi exportă ouă în Belgia, Franța, Italia, Germania, Polonia și Grecia.
Ar fi putut exporta și în Mare Britanie, dar costul transportului ar fi avut un impact prea mare pentru a fi luată în calcul această variantă.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Pe de altă parte, posibilitatea de a exporta ouă în SUA nu ar fi fost avantajoasă pentru compania sa, arată G4Food.ro

„Ambasadele americane din toate țările din comunitatea europeană au avut ca tematică să contacteze producătorii din țările europene, în încercarea de a duce ouă spre SUA.
Dar este foarte complicat, pentru că ei au reguli sanitar-veterinare diferite. Vă dau un exemplu: ouăle trebuie spălate bine și refrigerate, pentru a fi exportate!”, a afirmat antreprenorul Horia Cardoș.
Statele Unite vor să primească ouă inclusiv din România, dar solicitarea nu poate fi onorată deocamdată.
Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, a arătat recent că sunt anumite condiții pe care crescătorii din Europa nu pot să le îndeplinească - VEZI AICI
Germania, Italia, Polonia și Suedia se numără printre țările contactate de Departamentul american al Agriculturii pentru a răspunde la criza ouălor provocată de epidemia de gripă aviară, susțin organizațiile reprezentantive din Europa.

Însă aprovizionarea americanilor cu ouă ar putea fi o operațiune complicată pentru producătorii străini, și asta nu doar din cauza tensiunilor politice provocate de tarifele vamale impuse de Donald Trump pentru unii dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai SUA.
Chiar dacă sunt dispuse să ajute, țările europene nu au un surplus de ouă, pentru că propriile lor efective de păsări au fost afectate de gripa aviară, iar cererea internă este ridicată înaintea Paștelui.