Gigantul energetic de stat al Ungariei, MVM, aflat în curs de preluare a business-ului românesc de furnizare de energie și gaze al germanilor de la E.ON, a terminat anul trecut cu un profit net de circa 324 miliarde forinți (peste 819 milioane euro), în scădere cu 12% comparativ cu 2023, ca urmare a continuării ″normalizării″ prețurilor angro la energie pe piețele europene și regionale, după scumpirile fără precedent din 2022, anul startului agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
Veniturile din vânzări ale MVM s-au redus în 2024 cu 10,7%, la echivalentul a aproximativ 11,4 miliarde euro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Anul trecut, MVM a finalizat cea mai mare achiziție din istoria sa, preluând 5% din drepturile de exploatare aferente zăcământului offshore de gaze naturale și condensat de mare adâncime Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari din lume, precum și 4% din compania de trading Azerbaijan Gas Supply Company, înființată pentru vânzarea hidrocarburilor extrase din Shah Deniz.
″Grupul a făcut pași semnificativi în 2024 înspre a deveni jucător regional dominant. Pe lângă achiziția Shah Deniz, și-a extins capacitatea de producție din parcuri fotovoltaice cu 312 MW, portofoliul de generare din surse regenerabile ajungând la o putere instalată de 880 MW (...). Statutul regional al MVM este întârit de acordul semnat cu grupul E.ON în 2024 privind cumpărarea business-ului românesc al E.ON de furnizare (de energie și gaze – n.r.) și asistență pentru clienți, tranzacția urmând a fi finalizată în a doua jumătate a lui 2025″, a transmis MVM.
Asta reprezintă o prelungire a calendarului estimat de preluare a E.ON România, atât MVM, cât și vânzătorul german, anticipând anterior că deal-ul va fi închis în primul semestru al anului în curs.

Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) din subordinea Guvernului României a avut în februarie o primă ședință de analiză a tranzacției MVM-E.ON, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro. Unii membri ai Comisiei au solicitat declasificarea anumitor documente, pentru ca factorii decidenți să poată comunica public cu privire la avizul pe care Comisia îl va emite.
Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, deal-ul va ajunge, cel mai probabil, să fie discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Acordul dintre germani și unguri prevede vânzarea participației de 68% din capitalul E.ON Energie România și pe cea de 98% la compania de asistență tehnică energetică E.On Asist Complet.
Până la eventuala finalizare a tranzacției, business-urile celor 2 companii din România ale E.ON au fost reclasificate drept grup pregătit pentru vânzare. Acesta totalizează, potrivit estimărilor E.ON la finalul anului trecut, active de 684 milioane euro, plus fond de comerț alocat de 12 milioane euro, precum și pasive de 400 milioane euro, conform raportului anual pe 2024 al E.ON. Grosul aparține de E.ON Energia România, cu rulaj anual de peste 10 miliarde lei, cel al E.ON Asist Complet fiind de numai 228 milioane lei.
″Activele constau în principal în active circulante de 651 milioane euro, active imobilizate în valoare de 17 milioane euro și creanțe privind impozitul amânat (16 milioane euro). Pasivele totale constau în pasive de 386 de milioane de euro, provizioane de 10 milioane de euro și datorii privind impozitul amânat de 4 milioane de euro. Cheltuielile acumulate recunoscute în alte elemente ale rezultatului global aferente grupului pregătit pentru vânzare se ridică la 48 milioane euro. La 31 decembrie 2024, nu a fost recunoscută nicio pierdere din depreciere pentru nicio reducere a valorii grupului pregătit pentru vânzare, la valoarea justă minus costurile de vânzare″, se spune în raport.

În piață a fost vehiculată cifra de 200-210 milioane euro drept preț convenit al tranzacției românești dintre E.ON și MVM.
″S-au constatat declarațiile incomplete și proveniența neclară a fondurilor MVM pentru această achiziție, ridicând suspiciuni privind respectarea legislației europene în materie de prevenire a spălării banilor și a regulilor concurențiale. Trebuie analizată și valoarea propusă a tranzacției. Există date conform cărora raporturile comerciale ale MVM cu companii controlate de Federația Rusă au la bază prestarea unor bunuri și servicii la tarife care generează o capitalizare indirectă a grupului MVM cu fonduri din afara Uniunii Europene″, se arată în comunicatul oficial din 15 ianuarie al Ministerului Energiei de la București cu privire la sesizarea Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția.