Electrica contestă în instanță amenda record de 11 milioane de lei aplicată de Concurență în scandalul contoarelor și solicită suspendarea aplicării acesteia

Electrica contestă în instanță amenda record de 11 milioane de lei aplicată de Concurență în scandalul contoarelor și solicită suspendarea aplicării acesteia
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 mai 2018

Electrica S.A. a contestat la Curtea de Apel București decizia Consiliului Concurenței prin care i s-a aplicat o amendă record de aproape 11 milioane de lei în urma unei anchete privind cartelizarea pieței de contoare electrice și solicită suspendarea executării deciziei până la soluționarea definitivă a contestației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul a fost făcut într-un raport trimis către Autoritatea de Supraveghere Financiară din Romania (ASF) și către Bursa de Valori București (BVB) și Bursa de Valori Londra (LSE), pe care compania este listată.

“Societatea Energetica Electrica S.A. a contestat la Curtea de Apel București, Decizia Consiliului Concurentei nr.77/20.12.2018, prin care compania a fost amendata cu suma de 10.800.984,04 lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar 2016. Prin acțiunea formulată, Electrica a solicitat instanței de judecată, în principal, anularea sancțiunii sus menționate ca nelegală și neîntemeiată și, în subsidiar, reducerea cuantumului amenzii” , se precizează în raport.

De altfel, aceasta nu este singura consecință negativă a deciziei Consiliului Concurenței. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este obligată să ia în calcul concluziile Consiliului și să recalculeze tarifele de distribuție ale Electrica, micșorându-le cu suma pe care Consiliul susține că i-a văduvit pe consumatori în urma includerii în documentația pentru stabilirea tarifului de distribuție depusă la ANRE a unor prețuri “umflate” la contoare.

Electrica a anunțat încă de la finalul lunii aprilie că intenționează să facă apel la decizia CC și că, totodată, ȋn cazul ȋn care autoritățile abilitate vor stabili o recalculare a tarifelor la energie electrică, compania se va supune deciziei și va recupera, dacă este cazul, eventualele daune de la cei care le-au cauzat, mai informează Electrica.

Cea mai mare amendă dată anul trecut de Consiliul Concurenței, de circa 15,8 milioane de euro, a fost aplicată cartelului de pe piața contoarelor de măsurare a energiei electrice. Tot în acest caz, a fost sancționată pentru prima dată o companie organizatoare de licitații publice, Electrica SA, pentru că angajați ai săi au facilitat realizarea cartelului.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
amendă
cartel
contoare