Electrica va contesta amendată primită de la Consiliul Concurenței

Electrica va contesta amendată primită de la Consiliul Concurenței
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2018

Electrica, lider în distribuția și furnizarea de energie electrică în România, anunță că va contesta amenda care i-a fost aplicată de către Consiliul Concurenței și că se va supune deciziei autorităților, ȋn cazul ȋn care acestea vor stabili o recalculare a tarifelor la energie electrică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De altfel, cea mai mare amendă dată anul trecut de Consiliul Concurenței, de circa 15,8 milioane de euro, a fost aplicată cartelului de pe piața contoarelor de măsurare a energiei electrice. Tot în acest caz, a fost sancționată pentru prima dată o companie organizatoare de licitații publice, Electrica SA, pentru că angajați ai săi au facilitat realizarea cartelului, scrie News.ro.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat vineri că nu a primit, până în prezent, decizia Consiliului Concurenței cu privire la investigația desfășurată și care privește încălcări ale legislației în domeniul concurenței de către operatori de distribuție a energiei electrice concesionari și întreprinderi furnizoare de contoare și echipamente de măsurare a energiei electrice. ANRE menționează însă că atunci când o va primi va declanșa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distribuție, în sensul reducerii lor.

Când statul se ceartă cu statul, acționarii Transgaz se văd fără dividende. Ambele propuneri de repartizare, respinse și decizia se mută la o nouă AGA CITEȘTE ȘI Când statul se ceartă cu statul, acționarii Transgaz se văd fără dividende. Ambele propuneri de repartizare, respinse și decizia se mută la o nouă AGA

”Electrica nu a participat la vreo înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România. În săvărșirea faptelor reținute de către Consiliul Concurenței nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a companiei sau care să fi acționat în temeiul unui mandat acordat de societate”, arată un comunicat al Electrica.

Oficialii societății spun că Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligația legală, cu Consiliul Concurenței pe parcursul acestei investigații.

”În al doilea rând, reiterăm faptul că Electrica se supune ȋn totalitate reglementărilor ȋn vigoare, prin urmare, ȋn cazul ȋn care autoritățile abilitate vor stabili o recalculare a tarifelor la energie electrică, compania se va supune deciziei și va recupera, dacă este cazul, eventualele daune de la cei care le-au cauzat”, mai informează Electrica.

Electrica și-a planificat investiții de 900 milioane lei (200 milioane euro) în acest an.

Electrica a obținut anul trecut un profit net individual de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% față de 2016, în baza situațiilor financiare individuale. Acest profit individual include veniturile din dividendele distribuite de filiale, aferente profiturilor înregistrate în anul 2016.

Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în anul 2017, s-au ridicat la valoarea de 5,77 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 0,27% față de 2016.

Pe segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 7%, în contextul creșterii cantității distribuite cu 1,7% pentru cei trei operatori de distribuție din cadrul grupului.

În 2017, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 17,8 TWh (în creștere cu 1,7% față de 2016) către un număr de aproximativ 3,7 milioane de utilizatori.

Operatorii de distribuție din cadrul grupului au distribuit aproximativ 40% din energia electrică totală distribuită la nivel național.

Companiile din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 județe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord.

Minsterul Energiei controlează 48,78% din acțiunile companiei, în timp ce BERD are 6,92%, iar The Bank of New York Mellon (American Depositary Receipts) din New York, SUA, are 3,67% din capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica