Enel a dat în judecată Telekom. Nemții ar folosi abuziv stâlpii italienilor

Enel a dat în judecată Telekom. Nemții ar folosi abuziv stâlpii italienilor
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 7 oct 2015

Furnizorul de electricitate Enel a deschis un proces împotriva Telekom, acuzând operatorul de telefonie că nu a respectat condițiile tehnice și de preț în ceea ce privește utilizarea stâlpilor care aparțin companiei italiene. Dacă Enel vorbește clar despre un conflict, Telekom lasă de înțeles că ar fi o simplă negociere pentru prelungirea contractului de închiriere a stâlpilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Enel și Telekom se judecă într-un dosar în care furnizorul italian de utilități ridică pretenții financiare de la compania germană, care ar fi utilizat în condiții abuzive rețeaua de stâlpi. Dosarul se află la Tribunalul București având ca obiect “pretenții acțiune în răspundere civilă delictuală și acțiune întemeiată pe îmbogățire fără justă cauză”.

Potrivit informațiilor Profit.ro, valoarea pretențiilor emise de Enel se ridică la câteva sute de mii de euro. Până acum nu s-a stabilit termen pentru judecata pe fond. Concret, compania Enel spune că Telekom nu a plătit suficient pentru că a utilizat rețeaua de stâlpi a companiei italiene.



Telekom folosește infrastructura Enel pentru susținerea rețelei. Enel nu este la primul proces de acestr tip și suține că, în privința prețului nu face discriminare între operatorii economici care îi utilizează infrastructurii.

“Pe parcursul derulării anumitor relații contractuale dintre Telekom Communications România SA și operatorii de distribuție din cadrul grupului Enel în România, între părți au intervenit unele diferende cu privire la anumite aspecte tehnice și financiare legate de utilizarea de către Telekom a stâlpilor deținuti de Enel, în conformitate cu reglementările în domeniul energiei, precum și cu politica de preț aplicată tuturor solicitanților de acces la infrastructura Enel”, au afirmat reprezentanții companiei italiene.

Proces sau negociere?

Pe de altă parte, furnizorul de servicii de telefonie, televiziune și internet lasă de înțeles că este vorba de o negociere comercială, nu despre un conflict.

"Confirmăm existența unui impas în negocierile comerciale dintre Telekom România și Enel, derulate în vederea extinderii colaborării contractuale care are ca obiect închirierea stâlpilor Enel ca suport pentru rețelele Telekom Romania", arată reprezentanții nemților.

Mai mult, Telekom subliniază că speră într-o rezolvare amiabilă a diferendului, "în linie cu principiile care au stat la baza colaborării anterioare".

Atât Enel, cât și Telekom au arătat că nu pot da mai multe detalii, fiind vorba despre un process în desfășurare.

Telekom Romania Communications este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații. Acționarii companiei sunt OTE International (Grecia) - 54,01% și Ministerul pentru Societatea Informațională - 45,99%.

La finele lunii iunie, Telekom Romania avea 6,015 milioane de clienți pe segmentul telefoniei mobile, în scădere cu 0,5% față de iunie 2014, iar numărul de clienți pe telefonie fixă a scăzut cu 6,7%, la 2,15 milioane.

Enel este cel mai mare distribuitor de energie electrică din România acoperind Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu prin Enel Muntenia Sud, Dobrogea prin Enel Dobrogea și Banatul prin Enel Banat. Doar în zona de sud a Munteniei, compania are peste 1,1 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
proces
enel
telekom
stalpi