Energie electrică gratuită în marile orașe din Norvegia, hidrocentralele produc... prea mult

Energie electrică gratuită în marile orașe din Norvegia, hidrocentralele produc... prea mult
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2023

Portalul de informații în energie Europower susține că energia electrică ar urma să fie gratuită luni în primele două mari orașe din Norvegia, Oslo și Bergen, aceasta fiind o consecință neașteptată a precipitațiilor abundente care au căzut luna trecută.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o țară unde aproape toată energia electrică este produsă în hidrocentrale, prețul unui kilowatt-oră este corelat cu nivelul precipitațiilor. Consecința, cu cât plouă sau ninge mai mult, cu atât barajele hidrocentralelor sunt mai pline și electricitatea este mai ieftină, scrie Agerpres.

Shell își vinde operațiunile de furnizare de energie și gaze pentru consumatori casnici din Marea Britanie și Germania CITEȘTE ȘI Shell își vinde operațiunile de furnizare de energie și gaze pentru consumatori casnici din Marea Britanie și Germania

Furtuna Hans a adus ploi intense și furtuni violente în Suedia și Norvegia, în luna august, iar unul dintre efecte a fost umplerea barajelor hidrocentralelor în anumite regiuni ale Norvegiei.

Rezultatul, prețul spot al unui kilowatt-oră, înainte de taxe și tarife de rețea, ar urma să oscileze luni între 0 și minus 0,3 coroane norvegiene (minus 0,03 eurocenți), în capitala Oslo și la Bergen, al doilea mare oraș din Norvegia, potrivit Europower.

Un preț negativ la energie electrică înseamnă că producătorul îl plătește pe consumator pentru a-și vinde electricitatea produsă.

"Producătorii (-de electricitate-nr.) au explicat în trecut că preferă mai degrabă să producă atunci când prețurile sunt ușor negative decât să adopte măsuri pentru a opri producția", precizează Europower.

Chiar dacă prețul spot este ușor negativ în anumite regiuni din Norvegia, care este împărțită în mai multe zone tarifare, companiile încasează în special banii care au legătură cu certificatele de energie verde.

Potrivit Europower, este pentru a doua oară când prețurile la energie electrică au coborât în teritoriul negativ în Norvegia, prima dată fiind pe data de 8 august, imediat după furtuna Hans.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie electrică
norvegia
hidrocentrale