Europa se bucură de scăderea prețurilor la gaze după ce Norvegia a finalizat lucrările de mentenanță

Europa se bucură de scăderea prețurilor la gaze după ce Norvegia a finalizat lucrările de mentenanță
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2023

Cotațiile de referință la gazele naturale pe piața din Europa au scăzut luni cu până la 7,5%, după ce vineri au înregistrat cel mai mare declin săptămânal din acest an, o cădere de 22%, grație faptului că Norvegia, un furnizor important al Europei, a terminat lucrările majore de mentenanță, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 1:12 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 1,7%, până la 25,51 euro pentru un Megawatt-oră, scrie Agerpres.

Producția internă de energie primară a crescut CITEȘTE ȘI Producția internă de energie primară a crescut

Sâmbătă s-au finalizat lucrările de mentenanță la uzina de procesare a gazelor de la Nyhamna (Norvegia). Aceste lucrări au durat cu o lună mai mult decât era programat inițial iar întârzierile în repunerea în funcțiune a acestei instalații au contribuit la volatilitatea crescută de pe piață în ultimele săptămâni.

Livrările de gaze naturale din Norvegia sunt cruciale pentru menținerea în echilibru a unei piețe fragile pe măsură ce Europa își reface securitatea energetică fără livrările de gaze naturale rusești prin conductă. Livrările de gaze lichefiate joacă și ele un rol important. Cererea modestă și gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze au contribuit, de asemenea, la ținerea sub control a cotațiilor.

"Contractele la gaze pe termen scurt profită de pe urma revenirii livrărilor de gaze din Norvegia", susțin analiștii de la Inspired Energy.

Majorarea livrărilor de gaze din Norvegia vine într-un moment în care sudul Europei se confruntă cu temperaturi excepțional de mari. Potrivit firmei Maxar Technologies Inc., care realizează prognoze meteo, în Italia și Balcani temperaturile ar urma să rămână peste media normală în această săptămână, cu maxime de 45 de grade Celsius. A

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
gaze