EXCLUSIV Hidroelectrica este într-un proces în care urmașii unui electrician decedat la muncă cer daune de peste 3,6 milioane lei

EXCLUSIV Hidroelectrica este într-un proces în care urmașii unui electrician decedat la muncă cer daune de peste 3,6 milioane lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 ian 2017

Acționarii companiei de stat Hidroelectrica, controlată de Ministerul Energiei cu 80% din acțiuni, angajează avocați pentru mai multe litigii. Printre acestea se numără un proces în care urmașii unui electrician de la sucursala Hidrocentrale Buzău a companiei, decedat într-un accident de muncă în urmă cu mai bine de 3 ani, cer daune în sumă totală de peste 3,6 milioane lei. Un inginer de la sucursala respectivă este inculpat pentru ucidere din culpă, fals în înscrisuri și nerespectarea normelor de securitate în muncă, iar Hidroelectrica figurează în dosar ca parte responsabilă civilmente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Codul de procedură penală prevede că "persoana care, potrivit legii civile, are obligația legală sau convențională de a repara în întregime sau în parte, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracțiune și care este chemată să răspunda în proces este parte în procesul penal și se numește parte responsabilă civilmente".

În afară de Hidroelectrica și de sucursala sa Hidrocentrale Buzău, ca părți responsabile civilmente în proces figurează și fostul administrator judiciar al companiei de stat aflate la acea dată în insolvență, firma Euro Insol a proaspătului deputat ALDE Remus Borza, precum și Casa de Pensii Buzău.

EXCLUSIV Fosta perlă a litoralului a fost cumpărată de cel mai mare investitor în turismul de la mare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fosta perlă a litoralului a fost cumpărată de cel mai mare investitor în turismul de la mare

În noiembrie 2013, un electrician în vârstă de 45 de ani de la hidrocentrala Nehoiu din cadrul sucursalei Hidrocentrale Buzău a Hidroelectrica a murit electrocutat, din cauza unui scurtcircuit, în timp ce lucra la un tablou electric pentru a remedia o defecțiune.  

"În data de 22 noiembrie 2013, orele 14.30, am fost anunțată telefonic de un accident soldat cu decesul unui angajat de la Hidroelectrica, electrician care, în intervenția de a umbla la un tablou electric, a fost electrocutat. Am demarat deja cercetarea, urmând ca la finele cercetării și a întocmirii dosarului să comunicăm cine a fost de fapt vinovatul", declara la acea dată, pentru presa locală din Buzău, Cecilia Manolescu, inspector- șef la ITM Buzău.

Până la sfârșitul lui 2013, și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele a deschis dosar în acest caz. Potrivit documentelor Judecătoriei, un inginer de la sucursala Hidrocentrale Buzău a Hidroelectrica a fost inculpat în dosar, fiind acuzat de mai multe infracțiuni, printre care uciderea din culpă. Dosarul a fost trimis în judecată de procurori după aproape doi ani de la tragedie, în septembrie 2015.

Inculpatul, judecat în stare de libertate, a invocat în apărarea sa nelegalitatea actului de sesizare a instanței și a administrării probelor, argumente respinse de instanță în ianuarie anul acesta.

Propunere CE: Companiile nu vor mai plăti TVA pentru tranzacții mai mari de 10.000 de euro cu alte firme CITEȘTE ȘI Propunere CE: Companiile nu vor mai plăti TVA pentru tranzacții mai mari de 10.000 de euro cu alte firme

"(...) constată legalitatea sesizării instanței, administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 147/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele, privind pe inculpatul Mărgulescu Virgil, trimis în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, neluarea vreuneia din măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua asemenea măsuri, dacă se creează un pericol grav și iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, și nerespectarea de către orice persoană a obligațiilor și a măsurilor cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol grav și iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională", se arată în încheierea Judecătoriei Pătârlagele din 21 ianuarie 2016.

Potrivit informațiilor comunicate de instanță la solicitarea Profit.ro, soția, cei doi copii, fratele și părinții victimei s-au constituit părți civile în dosar, solicitând daune morale și materiale în urma decesului fostului angajat al Hidroelectrica, în sumă totală de 3.613.350 lei, din care 3,6 milioane lei daune morale. 

Procesul este în desfășurare. Pe 8 decembrie au fost audiați martori, iar următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 12 ianuarie 2017. În vară, instanța a cerut de la Hidroelectrica informații care să ajute la lămurirea speței.

În raportul anual al Hidroelectrica pe 2013, anul tragediei, se menționează doar că în anul respectiv au fost înregistrate două accidente de muncă. "Concluzia reevaluării efectuate în anul 2013 este că nivelul global de risc de accidentare și îmbolnăvire profesională în Hidroelectrica s-a redus față de anul 2012 de la 2,99 la 2,94, ca urmare a implementării măsurilor din planurile de prevenire și protecție. Nivelul global de risc, atât la nivel consolidat în Hidroelectrica, cât și la nivelul fiecărei sucursale și executivului, se încadrează în nivelul de risc acceptabil de 3,5", se afirmă în raport.

În raportul anual pe anul trecut se arată că nivelul global de risc în Hidroelectrica a ajuns la 2,96, continuând să se încadreze în limita valorii acceptabile de 3,5.

"În anul 2015, programul de cheltuieli pentru realizarea planurilor de prevenire și protecție la nivelul Hidroelectrica a fost realizat valoric în cuantum de 43,29% (760.271 lei) din valoarea planificată de 1.756.425 lei și fizic 89,95%. În anul 2015 nu s-au produs evenimente în sistemul de muncă din cadrul Hidroelectrica și nu au fost înregistrate cazuri noi de îmbolnăviri profesionale. Pe parcursul anului 2015, la nivelul societății au avut loc loc 85 de controale ale autorităților locale de mediu și 16 controale ale inspectoratelor teritoriale de muncă. Nu s-au aplicat amenzi contravenționale, iar toate măsurile de îmbunătățire dispuse au fost realizate în termen și raportate autorităților", se mai spune în raportul Hidroelectrica pe anul trecut. 

Allianz-Țiriac devansează Asirom și redevine liderul pieței asigurărilor la 9 luni. Piața a crescut cu 12%, la 6,9 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac devansează Asirom și redevine liderul pieței asigurărilor la 9 luni. Piața a crescut cu 12%, la 6,9 miliarde de lei

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în perioada 2013-2015, un număr total de 20 de persoane care lucrau în domeniul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat în România au murit în accidente de muncă, din care 9 în 2013, 4 în 2014 și 7 anul trecut. La nivelul tututor sectoarelor economiei, numărul total al persoanelor decedate în accidente de muncă în ultimii 3 ani a fost de 646, din care 223 în 2013, 224 în 2014 și 199 în 2015.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat și estimează un profit cumulat pe primele zece luni ale acestui an de aproape 1,3 miliarde lei, în creștere cu 34% față de perioada similară a anului trecut. În primele zece luni, Hidroelectrica a produs în total 14,4 TWh, față de 13,7 TWh realizați în aceeași perioadă a anului 2015.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, în perioada iunie 2013 – februarie 2014 ieșind temporar din procedura judiciară.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
remus borza
euro insol
accident de munca
accidente de munca
decese accidente de munca
accidente de munca mortale
statistica accidente de munca