Fosta vedetă a pieței românești de gaze și energie a intrat în insolvență după ce Fiscul britanic i-a închis compania-mamă

Fosta vedetă a pieței românești de gaze și energie a intrat în insolvență după ce Fiscul britanic i-a închis compania-mamă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 ian 2024

Una dintre cele 2 companii principale deținute în România de AIK Energy, grup ce ajunsese acum câțiva ani o adevărată vedetă a pieței locale de trading și furnizare de gaze naturale și energie electrică, fiind la un moment dat cel mai mare importator local de gaze și furnizorul de curent electric și gaze cu cele mai atractive oferte pentru populație, a intrat în insolvență, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba despre AIK Energy România SRL, controlată de AIK Energy International Ltd., înregistrată în Marea Britanie. Administrator judiciar provizoriu a fost numită firma de profil Global Money Recovery SPRL.

Spotify testează propriul sistem de plăți pentru iPhone CITEȘTE ȘI Spotify testează propriul sistem de plăți pentru iPhone

Compania-mamă a intrat în lichidare de anul trecut, în urma deciziei în acest sens a Înaltei Curți a Angliei și Țării Galilor, la solicitarea Fiscului din UK (His Majesty's Revenue and Customs - HMRC), după cum a relatat atunci Profit.ro.

Printre creditorii AIK Energy România SRL se numără Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. La 30 septembrie 2023, societatea avea datorii bugetare restante totale de aproape 160 milioane lei.

Elveția elimină controalele actelor pentru români în aeroporturi CITEȘTE ȘI Elveția elimină controalele actelor pentru români în aeroporturi

Pe rolul instanței de judecată se află și cererea de intrare în insolvență a celeilalte firme de top din România a grupului, AIK Energy International Londra Sucursala București.

Cele două au fost cele mai importante business-uri românești ale AIK Energy International Ltd, intrată în lichidare la Londra tot pentru datorii restante la stat. Cei doi furnizori și traderi locali de energie și gaze au înregistrat împreună, în 2020 și 2021, pierderi cumulate de peste 332 milioane lei, la venituri de 1,22 miliarde lei (din care grosul de 1,19 miliarde lei numai în 2020). În 2019, cele două firme ajunseseră la un vârf de venituri, însumând peste 2,6 miliarde lei, cu un profit net cumulat de peste 50 milioane lei.

Arabia Saudită deschide primul său magazin de băuturi alcoolice din ultimele decenii, dar numai pentru anumite persoane CITEȘTE ȘI Arabia Saudită deschide primul său magazin de băuturi alcoolice din ultimele decenii, dar numai pentru anumite persoane

Niciuna nu și-a depus situațiile financiare pe 2022, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. La sfârșitul anului 2021, AIK Energy România SRL și AIK Energy International Londra Sucursala București aveau datorii totale cumulate de aproape jumătate de miliard de lei. Ambele companii au procese pe rol pentru obligații de plată neachitate, rămânând din această cauză fără licențe de furnizare de energie și gaze, după ce li se reziliaseră și contractele cu operatorii de transport și de piață din cele două sectoare.

AIK Energy International Ltd., intrată în lichidare, compania-mamă a AIK Energy România SRL și AIK Energy International Londra Sucursala București, este administrată de Lucas Dubois, numit în vară. Firma este controlată de AIK Group Ltd., deținută în prezent de Cynergy Holding Ltd., tot din UK.

CNIF anunță: Lucrăm la o nouă aplicație eFactură. SPV - prezentat ca indisponibil, în medie, doar 5 minute în 24 de ore. \ CITEȘTE ȘI CNIF anunță: Lucrăm la o nouă aplicație eFactură. SPV - prezentat ca indisponibil, în medie, doar 5 minute în 24 de ore. "Nu or să creadă, sunt convins!"

Acționarii Cynergy Holding Ltd. sunt bancherul de investiții olandez, rezident în Londra, Alain George Francois De Brauwere, cu 70% din capital, vehiculul investițional Energy Initiative Trust (20%) și omul de afaceri britanic Michael Wynne Parker (10%). De Brauwere este și administrator.

Compania britanică fusese înființată cu peste 10 ani în urmă, în 2013, de către Natalia Rybchenko (actualmente Niță), cetățean al Federației Ruse, domiciliată în Rostov pe Don, cu rezidență în România, în București, și fost manager la Lukoil în perioada 2000-2007. Ea a controlat AIK Energy până în februarie 2022.

La început, principala activitate a AIK Energy era tradingul de țiței și produse petroliere. Societatea a preluat în 2019 Valahia Gaz, care fusese înființată în 2017 și care până la preluare fusese controlată de o firmă românească ce se judeca cu RAAPPS-ul extern al lui Vladimir Putin.

viewscnt
Afla mai multe despre
aik energy insolvență
aik energy lichidare
aik energii datorii
aik energy facturi neplătite