Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, și-a majorat anul trecut producția din zăcământul Caragele cu 22,48%, acesta devenind al doilea ca pondere în producția societății, reprezentând un procent de 6,6% din total, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministerul Energiei deține peste 70% din capitalul Romgaz.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Montajul instalației de foraj de la sonda 54 Damianca. Sursă foto: pagina de Facebook a ministrului Energiei

Potrivit sursei citate, la Caragele s-au derulat anul trecut lucrări de investiții în valoare de 147 milioane lei, principalele fiind forajul și punerea în exploatare a sondei 100 Caragele în 75 zile (record de viteză pentru Romgaz) și a sondei 78 Rosetti Side Track, executarea de operații de reparații în 5 sonde, rezultând o creștere a producției, elaborarea studiului de fezabilitate pentru exploatarea sondelor din zona Rosetti și Damianca, în vederea extinderii infrastructurii de suprafața pentru viitoarele sonde (8 sonde), introducerea în producție a sondei 55 Damianca, printr-o instalație provizorie, și demararea lucrărilor la sonda 76 Rosetti.
″Pentru dezvoltarea proiectului Caragele Deep, respectiv evaluarea acumulărilor deja descoperite, evidențierea de noi acumulări și exploatarea acestora, Romgaz va derula în continuare lucrări de investiții pentru forarea de noi sonde de mare adâncime și derularea unui proiect de extindere a infrastructurii. Pentru toate acest proiecte, Romgaz va investi peste 1,3 miliarde lei din surse proprii. Felicit conducerea și întreaga echipă Romgaz pentru toate aceste progrese remarcabile. Sunt profesioniști adevărați și le mulțumesc pentru toată munca″, a mai spus Burduja.

Montajul instalației de foraj de la sonda 54 Damianca. Sursă foto: pagina de Facebook a ministrului Energiei

În primăvara anului trecut, agenția de evaluare financiară Fitch a acordat Romgaz primul rating de credit din istoria companiei, BBB-, precizând că acesta ″reflectă poziția dominantă a Romgaz în piața gazelor naturale din România, potențialul de creștere a producției ca urmare a dezvoltării perimetrelor Neptun Deep și Caragele și politica financiară conservatoare″.
Rezervele de gaze naturale de la Caragele au fost estimate în 2017 la peste 30 de miliarde de metric cubi.