Problema reluării livrărilor de gaze naturale ale Rusiei către Europa este abordată în cadrul discuțiilor dintre Moscova și Washington pentru ajungerea la un acord de pace în Ucraina, a declarat un oficial de la Kremlin, citat de agenția rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.
El a confirmat astfel o știre anterioară exclusivă a celor de la Reuters.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Declarația a fost făcută la puțin timp după ce Comisia Europeană a lansat oficial un plan de interzicere totală a importurilor de gaze extrase din Rusia în UE de la sfârșitul anului 2027, bazându-se și pe producția viitoare de gaze naturale a României din perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din largul apelor românești ale Mării Negre.
Exporturile de gaze rusești în Europa au fost reduse drastic după sabotajul executat asupra conductelor offshore Nord Stream, grav avariate în urma unor explozii în 2022.
În plus, de la 1 ianuarie 2025, a fost oprit și tranzitul prin conductele din Ucraina al gazelor extrase de gigantul rus de stat Gazprom, Kievul refuzând prelungirea acordului cu rușii din cauza războiului.

Acum, președintele Statelor Unite, Donald Trump, vede perspectiva de reluare a livrărilor ca pe o formă de dezghețare a tratativelor de pace în Ucraina.
Opt surse la curent cu situația au declarat pentru Reuters că oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții privind sprijinul american pentru reluarea vânzărilor de gaze ale Rusiei către Bătrânul Continent.

Potrivit acestora, restabilirea rolului Moscovei pe piața UE a gazelor naturale ar putea contribui la progresul negocierilor cu președintele rus, Vladimir Putin, pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina.
″Abordăm chestiunea cu americanii″, a declarat, potrivit Interfax, consilierul prezidențial Iuri Ushakov, întrebat de jurnaliști dacă SUA și Rusia discută reluarea livrărilor de gaze rusești în Europa.